19. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Nekategorizovano

Sastanak Vučića i Sija u Velikom domu naroda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se rano jutros s kineskim predsednikom Si Ðinpingom, na čiji poziv je doputovao u glavni grad Kine gde se održava forum „Pojas i put“.

Predsednik Kine primio je Vučića u Velikom domu naroda u Pekingu i sa njim razgovarao o bilateralnim odnosima. To je njihov šesti susret.

U fokusu razgovora, kako je ranije najavio Vučić, bile su pre svega ekonomska saradnja dve zemlje i Kosovo i Metohija.

Vučić je na sastanaku ocenio da Srbiju i Kinu vezuje čelično prijateljstvo.“Veliku zahvalnost dugujemo i Vama lično i NR Kini za sve što ste uradili za Srbiju“, piše na Instagram profilu „BudućnostSrbijeav“ uz fotografije sa sastanka.

U Evropi, kada pomenete Kinu, svi se nešto pravdaju. Ja se nigde ne pravdam. Za razliku od onih koji nam svakodnevno poručuju: „Nije vam mesto u Evropi ili nećemo vas“, Kinezi nam kažu: „Mi sa vama hoćemo“. I mi hoćemo“, kaže Vučić, dodajući da Kina ne ugrožava suverenitet i integritet Srbije.

Takođe, Vučić je pozvao Sija da poseti Srbiju i vidi rezultate saradnje dve zemlje.

Si:Srbija ima važnu ulogu u Inicijativi Pojas i put

Kineski predsednik Si Ðinping rekao je u razgovoru s predsednikom Vučićem da Srbija ima važnu ulogu u izgradnji Incijative Pojas i Put i da dve zemlje treba da unaprede saradnju u tom okviru radi veće dobrobiti i prosperiteta za svoje građane, prenose kineski mediji.

Kina i Srbija potpisale su sporazume u okviru Inicijative Pojas i put a dve strane obećale su da će unaprediti saradnju u okviru ovog megaprojekta, navodi Čajna global televižn njuz (CGTN).

Kineski mediji su izdvojili da je predsednik Vučić izrazio čvrstu podršku Inicijativi jer je ona donela pravi benefit građanima Srbije.

Kineski medij prenosi i da je Vučić istakao da projekti kao što su železara u Smederevu koju je kupio najveći kineski proizvođač čelika Hbis, snažno doprineli napretku lokalne ekonomije.

Vučić je rekao i da je Srbija kao lojalni prijatelj Pekinga podržati Kinu u nekim ključnim pitanjima.

Nakon sastanka, u prisustvu Vučića i Sija, potpisano je više bilateralnih sporazuma kojima treba da se pospeši saradnja dve zemlje.

 

U kineskoj prestonici održava se drugi Forum „Pojas i put“, na kojem će, prema najavama domaćina, učestvovati dvostruko više državnih delegacija nego što je bilo pre dve godine, na prvom skupu, a među njima biće i visoki zvaničnici iz zemalja članica EU, koje u početku nisu učestvovale u ovoj inicijativi.

Vučić s Vangom o daljem razvoju bilateralnih odnosa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se jutros u Pekingu sa Vangom Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine, članom sekretarijata Centralnog komiteta Kine i direktorom Kancelarije za istraživanja politike CK KP Kine.
„Imao sam izuzetnu čast da razgovaram sa Vangom Huningom o daljem razvoju bilateralnih odnosa i saradnji u okviru inicijative „Jedan pojas, jedan put“ „, objavljeno je na Vučićevom Instagram nalogu „budućnosrbijaav“.

Kako je dodao, srećan je zbog posvećenosti državnog vrha Kine za dalje unapređenje odnosa dve zemlje.

Predsednik Srbije se prethodno sastao sa predsednikom Kine Si Ðinpingom i učestvovao na panelu „Povezivanje među ljudima“.

Related posts

Novi performans studenata – “Kosovošvic”

Nikoleta Dragaš

Pavlov :Normalizacija saobraćaja od nedelje, neće nas ucenjivati neformalna “grupica” vozača. Iza protesta stoji politika !

Jasmina Petkovic

Pančevački đaci ” U ritmu Evrope”

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija