21. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Srbija Vesti

NIS: U prvom kvartalu 2019. investirano više od 8 milijardi dinara

NIS grupa objavljuje konsolidovane rezultate poslovanja za prvi kvartal 2019. godine, pripremljene u skladu sa međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja.

U prvom kvartalu 2019. godine NIS je nastavio realizaciju strateških projekata na kojima će se zasnivati dalji razvoj kompanije. Ukupan obim investicija iznosi 8,3 milijarde dinara što je 6 odsto više nego u prva tri meseca 2018. godine. Najviše ulaganja ostvareno je u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, dok je od pojedinačnih projekata prioritet bio nastavak investicija u Duboku preradu u Rafineriji nafte Pančevo, čime će rafinerija postati jedna od najmodernijih u Istočnoj Evropi. Pored toga, učinjeni su konkretni koraci u realizaciji još dva kapitalna projekta. U martu je započeta izgradnja termoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo, na lokaciji Rafinerije nafte, koju NIS realizuje u partnerstvu sa „Gasprom  energoholdingom“. Takođe, NIS je u saradnji sa MET grupom nastavio angažovanje na projektu vetroparka „Plandište“.

Pokazatelj EBITDA (dobit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) iznosi 6,3 milijarde dinara, dok je neto dobit 158 miliona dinara. Na ostvarene finansijske rezultate NIS grupe u prvom kvartalu uticale su niže prosečne cene nafte u odnosu na prvo tromesečje 2018. godine, kapitalni remont u Rafineriji nafte Pančevo i veća amortizacija. Obaveze NIS grupe po osnovu javnih prihoda iznose 40 milijardi dinara.

Kada je reč o operativnim pokazateljima, u prvom kvartalu 2019. godine proizvedena je 321 hiljada uslovnih tona nafte i gasa, dok ukupan obim prerade nafte i poluproizvoda iznosi 599 hiljada tona. Istovremeno, ostvaren je promet naftnih derivata od 726 hiljada tona. U fokusu NIS grupe bilo je i unapređenje pokazatelja u oblasti bezbednosti na radu pa je tako Indikator povreda sa izgubljenim danima (pokazatelj LTIF) smanjen 38 odsto u odnosu na prvi kvartal prethodne godine.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a je izjavio:

„Kapitalni projekti i dalji razvoj NIS-a ostaju naš prioritet i u 2019. godini. Od posebne važnosti za nas su modernizacija Rafinerije nafte u Pančevu i radovi na izgradnji postrojenja za duboku preradu. Takođe, u saradnji sa partnerima nastavljamo aktivnosti na izgradnji termoelektrane toplane u Pančevu i realizaciji projekta vetroparka Plandište. Pored toga, u fokusu NIS-a u nastavku godine biće povećanje operativne efikasnosti i unapređenje finansijskih i operativnih rezultata na nivou cele grupe“.

Related posts

Grad subvencioniše plaćanje komunalija građanima sa najnižim primanjima

Jasmina Petkovic

Er Srbiji isporučena dva aviona Erbas A319

Bojana Kecic

Živkovic deo projekta unutrašnje destabilizacije Srbije?

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija