27. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Najvažnije Vesti

Jabuka: Nacionalni savet makedonske zajednice u Srbiji dobio kancelariju

U Jabuci je danas otvorena Regionalna kancelarija Nacionalnog saveta makedonske zajednice zahvaljujući dobroj saradnji s lokalnom samoupravom i ambasadom Republike Severne Makedonije.

Nacionalni savet makedonske zajednice u Srbiji, koji je osnovan 2004. godine kao državno predstavničko telo svih Makedonaca u Srbiji, do sada ima otvorenih 15 kancelarija u svim mestima u kojima živi najveći broj pripadnika makedonske nacionalne zajednice. U Jabuci je otvorena još jedna Regionalna kancelarija makedonske zajednice.

– Posle Roma, u 174 opštine u Srbiji žive Makedonci. Zato smo odlučili da budemo dostupni svim građanima makedonske nacionalne zajednice za sve ono što možemo na osnovu naših ovlašćenja i zakona o nacionalnim savetima da im pomognemo. Poznato je da je Jabuka mesto s najvećom koncentracijom Makedonaca koji su se doselili 46-47 godine. Imamo i starije ljude koji nisu u mogućnosti da dođu u prostorije Nacionalnog saveta u Pančevu već da im pomognemo i da nam se jave – rekao je Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta  makedonske zajednice u Srbiji.

Otvaranje Regionalne kancelarije Makedonske nacionalne zajednice u Jabuci omogućiće im da se lakše informišu i rešavaju probleme na koje nailaze, ali i da neguju kulturu i tradiciju, istakao je gradonačelnik Saša Pavlov. Novootvorena kancelarija radiće kao i kancelarija udruženja građana pripadnika makedonske nacionalne zajednice u Jabuci “Ilinden”.

– Ova kancelarija će na neki način biti multifunkcionalna odnosno biće i Regionalna kancelarija Nacionalnog saveta Makedonaca i biće sedište Udruženja građana makedonske zajednice iz Jabuke. I sa jednom i sa drugom institucijom Grad Pančevo ima dugogodišnju izuzetno plodnu, dobru i konstruktivnu saradnju i s tim je javnost upoznata. Naša i dužnost i čast je makedonska nacionalna zajednica, najbrojnija zajednica na teritoriji grada Pančeva, koji se inače ponosi svojom multinacionalnošću – izjavio je Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva.

Otvaranju Regionalne kancelarije saveta Makedonaca u Jabuci prisutvovao je i ambasador Republike Severna Makedonija u Srbiji.

– Kancelarija je otvorena uz pomoć Ministarstva spoljnih poslova, Grada Pančeva i Udruženja Makedonaca i ovo je voma dobra prilika za rad, druženje Makedonaca i razvoj kulture – rekao je Aleksandar Popovski, ambasador Severne Makedonje u Srbiji.

Jabuka je prvo mesto  gde je uveden makedonski jezik u službenu upotrebu, a u Osnovnoj školi “Goce Delčev” izučava se makedonski jezik s elementima nacionalne kulture.

Related posts

Požar na “Ledi” pumpi lokalizovan

Aleksandra Miloševska

SNS predala liste za izbore u Alibunaru

Nikoleta Dragaš

Još 37 ljudi preminulo od posledica korona virusa

Jelena Obradović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija