12. juna 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije

  „Vakcine deluju štiteći sve nas zajedno“

 

Ove nedelje obeležava se 14 po redu nedelja imuzicije pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije. Slogan ove godine nosi naziv „Vakcine deluju štiteći sve nas zajedno“ čiji je cilj da se podigne svest kolko je redovna vakcinacija neophodna, kako se ne bi vratile već davno zaboravljene zarane bolesti.

„Vakcine deluju štiteći sve nas zajedno“ slogan je pod kojim se ove godine obeležava nedelja vakcinacije. Akcenat je stavljen na značaj podizanja svesti, koliko redovno vakcinisanje dece sprečava razvoj epidemija zaraznih bolesti koje su se vekovima odnosile na mnogobrojne živote. Samo sveobuhvatna vakcinacija stanovništva od preko 95 posto pruža sigurnost da se pojedine zarazne bolesti neće vratiti.

Kod nas u Domu zdravlja je obuhvat vakcinacije zadovoljavajući već godinama unazad preko 95 posto.Veoma je vazno da roditelji dovdeu dete na vakcinaciju i da redovno primi sve doze.Vakcinacija je zakonom obavezna i da bi dete išlo u vrtić ili školu mora da je redobvno vakcinisano – rekla je Ljiljana Vujko, Dom zdravlja.

Kod izabranog  pedijatra zakazuje se pregled deteta i vakcinacije. Nekada se dogodi da trenutno nema određenih vakcina ili mora da se sačeka da dete dobije termin za vakcinaciju. Roditelji se uplaše da li će se nešto dogoditi ako zakasne za vakcinu.

Oni se obično uplaše posebnoi kada je prva beba u pitanju, vazno je da dete ne primi vakcinu pre predviđenog roka, a ako malo zakasne neće se ništa dogoditi, niti može da škodi – rekla je Ljiljana Vujko.

Trenutno  u Predškolskom dispanzeru ima svih vakcina koje se nalaze u redovnom kalendaru imunizacije.

Related posts

Avion sa humanitarnom pomoći iz Katara sleteo u Beograd

Katarina Popović

Sastanak okružnih načelnika u Alibunaru

Jasmina Petkovic

Ponovo aktivirana privremena kovid bolnica u „Štark areni“

Nikola Toadjer

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija