1. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Najvažnije Vesti

Srpska delegacija u Kini potpisala sporazum za izgradnju obilaznice oko Beograda, obuhvaćeno i Pančevo!

Potpredsednica Vlade je sa predsednikom “Čajna roud end bridž korporejšen” (CRBC), Lu Šanom, potpisala Protokol o saradnji na projektu Fruškogorskog koridora, tj. brze saobraćajnice Novi Sad – Ruma, kao i Okvirni sporazum o rekonstukciji i modernizaciji železničkog Koridora H pruge Beograd – Niš – Preševo – državna granica sa Severnom Makedonijom. Takođe je potpisala i Memorandum o razumevanju o saradnji radi realizacije projekta izgradnje obilaznice oko Beograda, deonica Bubanj potok – Pančevo, sa konzorcijumom kineske kompanije “Pauer Čajna” i azerbejdžanskog “Azvirta”.

“Da bi Srbija iskoristila sve prednosti svog položaja tranzitne zemlje, potrebno je da završimo rekonstrukciju i modernizaciju kompletnog železničkog Koridora 10, čime će Srbija postati nezaobilazan deo strateškog pravca saobraćajnog koridora od Luke Pirej do centralne Evrope. Važno je i da se nastavi gradnja obilaznice oko Beograda, od Bubanj potoka do Pančeva, kako bismo teretni železnički saobraćaj preusmerili van gradskog jezgra i omogućili razvoj novih industrijskih zona i logističkih centara oko obilaznice”, rekla je Mihajlovićeva.

Pored ova tri memoranduma, Mihajlovićeva je potpisala i Memorandum o saradnji u vezi sa realizacijom projekta “Beogradski metro” sa izvršnim potpredsednikom kompanije “Pauer Čajna” Sjung Lisinom.

Potpisani memorandumi, prema njenim rečima, omogućiće nastavak rada na pripremi za realizaciju projekta izgradnje Fruškogorskog koridora, kao i otpočinjanje zajedničkog rada na projektnoj dokumentaciji, prostornim planovima i modelu finansiranja za projekat Beogradskog metroa. “Kad je reč o obilaznici oko Beograda, već sa kompanijama “Pauer Čajna” i “Azvirt“ radimo Sektor B obilaznice, a memorandum koji smo danas potpisali je za Sektor C, od Bubanj potoka do Pančeva, i predstavlja prvi korak u izgradnji nastavka obilaznice, a vrednost tog projekta procenjuje se na oko pola milijarde evra”, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade je istakla da sve zajmove koje Srbija uzima za važne infrastrukturne projekte dobija kao tzv. prefercijalne kredite, što znači pod najpovoljnijim uslovima ne samo kad je reč o kamatnoj stopi, nego i o roku otplate i dužine grejs perioda. “Druge zemlje jugoistočne Evrope više nemaju takve uslove, ono što je bio fond za preferencijalne kredite suštinski još koristi samo Srbija. Naravno, za neke projekte razgovaraćemo i o drugim načinim finansiranja, između ostalog za projekte auto-puta Požega-Boljare, za projekat beogradskog metroa, i Sektor C obilaznice oko Beograda”, dodala je Mihajlovićeva.

Pored potpisivanja sporazuma, potpredsednica Vlade imala je i više sastanaka sa kineskim kompanijama koje realizuju infrastrukturne projekte u Srbiji, među kojima su kompanije “Čajna roud end bridž korporejšen” i “Pauer konstrakšen kompani of Čajna”.

Potpredsednica Vlade boravi u zvaničnoj poseti Kini kao deo državne delegacije na Drugom forumu “Pojas i put”, koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Related posts

Odlaže se prskanje komaraca

Mica Milakov

Vulin: Istinu o Srebrenici potvrđuju i ratni neprijatelji

Jelena Obradović

Završena sednica Kriznog štaba: Nema popuštanja mera

Ivana Bogdanovski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija