28. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Vučić u Kini na forumu, razgovori sa Ðinpingom i Putinom

Predsednik Vučić od srede u višednevnoj poseti Kini, gde će učestvovati na Drugom forumu za međunarodnu saradnju „Pojas i put“, i imati brojne bilateralne razgovore sa najvišim svetskim zvaničnicima.

Predsednik Vučić će na prvom zasedanju Okruglog stola lidera govoriti na temu „Podsticanje povezivanja u cilju pronalaženja novih izvora rasta“ i imati posebnu čast da bude među tri lidera koji će se obratiti učesnicima Foruma prilikom završnog izlaganja.

Tokom boravka u Pekingu, predsednik Srbije će se sastati, u odvojenim susretima, sa predsednikom Kine Si Ðinpingom i predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Predviđeni su i susreti sa predsednikom Švajcarske Uli Maurerom i predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, zatim sa Vangom Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine, članom sekretarijata Centralnog komiteta KP Kine i direktorom Kancelarije za istraživanje politike CK KP Kine.

Predsednik Vučić prisustvovaće potpisivanju niza bilateralnih sporazuma između Srbije i Kine.

U delegaciji, koju Vučić predvodi, su ministri trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, finansija Siniša Mali, rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, kao i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.

U Kini se potpisuje više od 10 važnih sporazuma

Više od 10 sporazuma biće potpisano tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini, gde će učestvovati na Drugom forumu „Pojas i put“.

Među njima su i četiri važna ugovora: za rekonstrkciju pruge Beograd – Niš – Preševo, završetak beogradske obilaznice, finansijski ugovor za autoput Preljina – Požega i ugovor za gradnju kineskog industrijskog parka u Borči, rekao je danas Tanjugu ministar finansija Siniša Mali.

Mali će potpisati u Kini Ugovor o kreditu za autoput E-763 Preljina-Požega, između Vlade Srbije koju predstavlja Ministarstvo finansija kao zajmoprimac i kineske Export-Import banke kao zajmodavca.

Ugovor će biti potpisan sa direktorom Upravnog odbora Eksim banke Hu Sjaolienom, a Mali kaže da će tako biti omogućen nastavak gradnje autoputa na Koridoru 11 i da onda ostaje samo da se ugovori još autoput od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom.

Autoput Preljina – Požega biće dug 30,9 kilometra, a ugovorena vrednost radova je 450 miliona evra.

Mali je govoreći o projektu rekonstrukcije pruge od Niša do Preševa podsetio da se već radi na rekonstrukciji pruge od Beograda do mađarske granice i je cilj da imamo dobru prugu na tom pravcu, s obzirom da će to biti glavna tranzitna ruta za prevoz kineske robe od kule Pirej do evropskih zemalja.

U pitanju je Opšti ugovor za rekonstrukciju i modernizaciju deonica pruge na Koridoru 10, deonice Beograd-Niš-Preševo-državna granica sa Severnom Makedonijom, između Vlade Srbije, Infrastrukture železnice Srbije i kineske kompanije CRBC.

Mali je kazao da će biti potpisan i ugovor za završetak obilaznice oko Beograda, to jest sektor C obilaznice oko Beograda, od Bubanj Potoka do Pančeva.

Na osnovu sporazuma od prošle godine biće potpisan i ugovor sa kineskom kompanijom CRBC o izgradnji industrijskog parka u Borči, rekao je Mali i naglasio da će to biti najveći kineski industrijski park u Evropi.

Kaže da će se taj park u Borči prostirati na oko 320 hektara pored Pupinovog mosta i da će u njemu biti više od 1.000 kompanija, sa više od 10.000 zaposlenih.

Prema planu, projekat bi trebalo da bude realizovan u tri faze, a ukupna vrednost ove investicije iznosiće oko 257 miliona evra.

„To je velika razvojna šansa za našu zemlju“, istakao je ministar finansija.

Mali je rekao da će na drugom forumu „Pojas i put“, koji se održava od 25. do 27. aprila, učestvovati više od 40 šefova država i vlada, kao i da će delegaciju Srbije predvodi predsednik Srbije Vučić.

Podsetio je da je Vučić bio i na prvom samitu 2017. godine i dodao da će ovo biti prilika za šesti sastanak predsednika Srbije sa kineskim presednikom Si Ðinpingom, kao i za 16 susret sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

„Svi važni državnici biće tamo, a velika je čast za nas što će Vučić zatvoriti taj samit, to jest biće jedan od tri govornika na kraju samita i imaće završnu reč. To je velika stvar za nas“, naglasio je Mali.

Kako kaže, nikada nisu bili bolji odnosi između Srbije i Kine i odlikuje ih „čelično prijateljstvo i strateško partnerstvo u velikom broju oblasti“.

Podsetio je da Železara u Smederevu nije radila dok nije došao kineski partner, koji je kasnije preuzeo i RTB Bor za 1,6 milijardi dolara, kao i da kineska kompanija u Zrenjaninu realizuje najveću grinfild investiciju u fabriku guma, vrednu oko milijardu dolara.

„Hoćemo da iskoristimo ovaj samit i da te kineske investicije podignemo na još visi nivo, jer će to doprineti rastu našeg BDP-a i još većoj zaposlenosti. Veliki broj investicija potvrđuju i dižu na viši nivo naše prijateljstvo sa Kinom“, naglasio je Mali.

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisaće više sporazuma o saradnji Srbije i Kine.

Mihajlović će sa Ministarstvom trgovine Kine potpisati dokument o osnivanju Grupe za investicije. Reč je o novom telu kojim će predsedavati potpredsednica Mihajlović, u kome će biti predstavnici Srbije i Kine, a baviće se svim zajedničkim projektima dve zemlje u infrastrukturi i industriji.

Ona će potpisati sporazum koji se odnosi na nastavak izgradnje obilaznice oko Beograda, deonice od Bubanj potoka do Pančeva, sa konzorcijumom kineske kompanije „Pauer konstrakšen kompani of Čajna“ i azerbejdžanskog Azvirta.

Sa istom kineskom kompanijom, ona će potpisati Memorandum o saradnji u vezi sa realizacijom projekta „Beogradski metro“.

Takođe, biće potpisan i Protokol o saradnji na projektovanju i izvođenju radova na izgradnji brze saobraćajnice Novi Sad-Ruma (Fruškogorski koridor) sa kompanijom CRBC.

Mihajlović će potpisati i Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji između vlada Srbije i Kine.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović će potpisati dva važna dokumenta u vezi sa Industrijskim parkom u Borči, ugovor o razvoju između Srbije i CRBC i sporazum o osnivanju zajednicke kompanije čime se sticu uslovi za početak radova na izgradnji tog projekta.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić će u Kini potpisati Plan bilateralne saradnje između Vlade Srbije i Narodne Kine u okviru inicijative „Pojas i put“.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić će potpisati Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije Huaveji za projekat „Pametni gradovi“.

Svrha potpisivanja tog dokumenta jeste razvoj strategije pametnih gradova, kroz pozicioniranje kompanije Huaveji kao strateškog partnera za gradove i lokalne samouprave poput Beograda, Niša, Novog Sada i drugih.

Related posts

Vučević očekuje urgentnu istragu o Jovanjici

Nikoleta Dragaš

Pančevci mogu da koriste elektronske usluge: eZUP, eŠalter, eKatastar, eVrtić, POS terminali…

Mica Milakov

BRAVO LAVOVI!!! ISTORIJA NA “MARAKANI” – ZVEZDA SRUŠILA LIVERPUL! Milan Pavkov jači od vicešampiona Evrope!

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija