17. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

VUČIĆ I SNS SKOČILI NA 57,4 % POSLE MITNIGA U BEOGRADU, SAVEZ ZA SRBIJU NASTAVLJA DA TONE!

Direktor sektora za istraživanje javnog mnjenja IPSOS-a Marko Uljarević kaže da je, posle skupa “Budućnost Srbije” u Beogradu, rejting Aleksandra Vučića porastao za šest odsto, a da su protesti opozicije doveli do pada rejtinga Saveza za Srbiju

Uljarević je rekao da je anketa rađena već u subotu, neposredno posle mitinga “Budućnost Srbije”, na uzorku od 1.000 građana starih 18 godina i da je u poređenju sa anketom koja je urađena početkom aprila rejting predsednika Vučića porastao za šest odsto i taj rejting prati i SNS.

– Rejting SNS je u odnosu na istraživanje koje smo radili početkom aprila porasla sa 53,9 na 57,4. Njihov rejting je prilično stabilan i gotovo čitavu polovinu 2018. godine kreće se oko 55 odsto – rekao je Uljarević za TV Prva.

Upitan šta je uticalo na skok rejtinga SNS i predsednika Vučića on je rekao da tenzije u društvu motivišu i jednu i drugu stranu i da su protesti opozicije uticali na motivaciju birača SNS da se opredele da glasaju.

– Ponašanje biračkog tela u ovom trenutku izgleda kao predizborno ponašanje, kao da smo nadomak izborima. Ta posebna retorika predsednika i kampanja “Budućnost Srbije” utiče na motivaiju birača SNS – pojasnio je on.

Upitan kako su protesti opozicije uticali na njihov rejting, on je rekao da je rejting SzS rastao prošle godine i išao do 15 odsto, ali da je početkom ove godine krenuo da pada i da je sada na 10 do 12 odsto.

Kao razlog navodi radikalizaciju protesta, ali da je i Pokret slobodnih građana dobio novog predsednika Sergeja Trifunovića koji je startovao sa osam odsto podrške građana.

– Ti glasovi su kao sistem spojenih sudova, ako raste rejting jednima, drugima pada i obrnuto. Uvek se ljudi u tom bloku tuku za isti kolač birača. On je krenuo sa osam odsto, sada je na pet, šest odsto – pojasnio je on.

Upitan za stranku Dragana Ðilasa, Uljarević je pojasnio da su na ivici cenzusa, kao i radikali, da su Dveri na tri do četiri odsto, DS je na tri odsto, Narodna stranka Vuka Jeremića na dva odsto.

Na pitanje da li će izbori biti u junu ili na proleće, on je rekao da brojke nisu najvažniji faktor za raspisivanje izbora već situacija u društvu i prilika da se nešto promeni ili da se verifikuje neka odluka i dobije podrška građana za neku ideju ili politiku.

– Ići na izbore vredi ako treba da rešite važan državni problem, ako se dešava nešto vezano za Kosovo, ako imamo novu priliku da se postigne neki dogovor pa da se dogovor verifikuje na izborima, da se građani izjasne, onda bi to bio razlog da se ide na izbore – zaključio je on.

izvor:informer.rs

Related posts

U Srbiji 2.965 pozitivno na korona virus

Mirjana Popović

Za vikend ugostitelji i tržni centri rade do 14 sati

Vanja Vićentić

Petković: Srbija nastavlja da se zalaže za politiku stabilnosti i kompromisa

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija