27. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Tradicionalna izložba uskršnjih jaja: Novoseljanke pokazale prava umetnička dela

Udruženje žena “Novoseljanke” organizovali peti put zaredom izložbu pod nazivom “Ručno dekorisanje jaja”. Posle otvaranja izložbe organizovana je radionica za najmlađe da jaja oslikavaju i uče posebne tehnike, kao što je brušenje jaja.

Udruženje “Novoseljnake”, koje spaja srpsku i rumunsku kulturu, organizovalo je tradicionalnu izložbu uskršnjih jaja u Banatskom Novom Selu. Rađena posebnim tehnikama, tutkalom, svećom, brušenjem ali i slikanjem, a posetioci su imali prilke da vide prava umetnička dela. One su želele da na ovaj način očuvaju tradiciju ali i pokažu kako  su nekad farbale jaja.

– Po peti put održava se izložba dekorsanih jaja, žene iz našeg udruženja izlažu i veoma smo se potrudile. Ne može sve da se uradi za deset dana. Žene kad imaju vremena i inspiracije i kad su raspoložene, i na našim radionicama rade i oslikavaju. Ovde imamo prilku da vidimo jednu staru tehniku kako su se nekad ukrašavala jaja sa tutkalom, farbanje jaja kafom, dekupaž, koji potiče iz dalekog Japana, i rezbarenje ljuske jajeta, a ujedno to će biti i radionica – kaže Snežana Baba, predsednica Udruženja.

Svaka članica Udruženja ukrasila je svoj kutak posebnim tehnika farbanja jaja za predstojeći praznik Hristovo vaskrsenje.

– Ove godine sam koristila najobičniju tehniku farbanja jaja u crveno i lukovinu, ali potrudila sam se oko dekoracije, razapet Isus, njegova krv koja kaplje na jaja.

– Ja volim da slikam. Oslikala sam mala jaja, a prošle godine počela sam na  velikim. Treba oko dve nedelje rada da se oslika jedno veliko jaje.

Izložba uskršnjih jaja u Novom Selu trajala je samo jedan dan. Bila je i prodajnog karaktera, ali ne za sva jaja, neka od njih žene koje su ih oslikavale i brusile nisu mogle da se odvoje od svojih rukotvorina i nisu ih prodavale. Bila je upriličena i radionica ukrašavanja jaja za decu.

Related posts

Vučić i Po: U Kongresu SAD jača interes za Srbiju

Nikoleta Dragaš

Borovčanin i Kremlev trenirali na Marakani

Alba Jovanović

Održano 5. kolo Zlatne Soccer lige „Vodovod“ na vrhu tabele

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija