24. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Najvažnije Pančevo Vesti

Gradonačelnik Saša Pavlov na Skupštini Naleda u Beogradu

Obraćajući se prisutnima , gradonačelnik Saša Pavlov je istakao da su lokalne samouprave prvo mesto na kojem se građani i privreda susreću s državom i nivo na kojem se primenjuje najveći deo zakona.

“Zbog toga je upravo lokal najbolje mesto za testiranje uspešnosti primene propisa i kvaliteta usluge koju opštine pružaju građanima i privredi.To je prepoznao NALED još daleke 2007. kada je pokrenut program Certifikacije opština po meri privrede u Srbiji, koji je pet godina kasnije prerastao u regionalnu inicijativu i zajednički standard povoljnog poslovnog okruženja u jugoistočnoj Evropi. U razvoju ovog zajedničkog business-friendly odnosno BFC standarda učestvovalo je više od 20 institucija i 90 lokalnih samouprava iz Srbije, Hvratske, BIH, Makedonije i Crne Gore. Cilj BFC programa je unapređenje uslova poslovanja i usaglašavanja propisa u regionu, s obzirom na to da mnoga preduzeća i investitori vide zapadni Balkan kao jedno tržište” ocenio je Pavlov.

Za nas na lokalu, kako je rekao gradonačelnik, ovo je veoma značajan program, jer nam daje plan rada i jasne smernice kako da popravimo kvalitet usluga i informacija koje nudimo privredi, i pomaže nam da uspostavimo efikasniju i transparentniju lokalnu administraciju.

“U ovom trenutku u programu certifikacije učestvuje 23 opština i gradova iz Srbije: Pančevo, Leskovac, Sombor, Požarevac, Čačak, Novi Sad, Niš, Užice, Bor, Sremska Mitrovica, Šabac, Veliko Gradište, Kula, Ćuprija, Pećinci, Stara Pazova, Vrbas, Bačka Palanka, Raška, Velika Plana, Gornji Milanovac, Ruma, Inđija. Uskoro očekujemo da se u program uključe i Pirot, Kragujevac, Smederevo i Loznica.Pored toga što pomaže lokalnim samoupravama, ovaj program je skenirao poslovno okruženje i identifikovao najbolje prakse i rešenja koje zemlje u regionu mogu da razmene. Tako smo naučili da Makedonija ima odličan sistem za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola i upis u katastar, ili da Hrvatska ima dobro rešenje za angažovanje sezonskih radnika. Malo je poznato, da je Srbija uz podršku NALED-a i donatora među kojima su EU, GIZ, USAID i GGF iskoristila i nadogradila upravo ta iskustva iz regiona kako bi uvela revoluciju u oblasti planiranja i izgradnje, upisa imovine i sezonskog rada” smatra Pavlov.

Pavlov je predstavio i plan BFC ciklusa unapređenja poslovnog okruženja:

1) Kroz program certifikacije prvo skeniramo uslove poslovanja i testiramo kvalitet i primenu propisa na lokalu.

2) Na analize se pripremaju preporuke za unapređenje poslovnog okruženja na nivou lokalnih samouprava i države.

3) Na osnovu preporuka i identifikovanih najboljih praksi radi se na unapređuju propisa i njihovoj primeni

4) izmene propisa se potom ugrađuju u BFC SEE standard i ponovo “spuštaju” na lokalni nivo kroz certifikaciju.

“Tako imamo zatvoren krug za sprovođenje reformi. Kroz ovaj primer se jasno vidi koliko lokalni nivo može da ima veliku ulogu u razvoju reformi na nacionalnom nivou, ali i koliko je važno da sačuvamo i dodatno ojačamo jednu ovakvu regionalna platformu za razmenu najboljih plarski i usaglašavanje uslova poslovanja” zaključio je gradonačelnik Saša Pavlov.

Related posts

“SNS će i u narednom periodu nastaviti putem prosperiteta” Nina Mitić: Neka nam je srećan rođendan naprednjaci

Nikola Toadjer

„Srpska Sparta” protiv narkomanije na tribini u Glogonju

Nikola Toadjer

Vučić uputio čestitku Ursuli fon der Lajen, novoj predsednici Evropske komisije

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija