24. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Evropska škola debate: O ekologiji u Gradskoj upravi

Projekat Evropska škola debate je počeo prošle godine u EU info centrugde su srednjoškolci i studenti učili kako da nešto argumentuju, postavljaju slučajeve, kako treba da izgleda debata. Danas je debata održana u Gradskoj upravi Pančevo.

Kancelarija za mlade Pančevo organizator je događaja koji je pokrenula  Evropska škole debate. Učesnici su srednjoškolci i studenti grada Pančeva i drugih gradova iz Srbije. Tema debate je ekologija, a prema rečima Mirjane Savkov iz Kancelarije za mlade odabrano je pet gradova u kojima će se odvijati debate, a poslednja će se održati u Beogradu.

Tema debate je poglavlje 27, odnosno da li bi Evropska unija trebalo da da prioritet tome. Sa jedne strane su mišljenja protiv, a sa druge za. Učenici su izabrani da zastupaju ta stanovišta, odnosno to je samo u svrhu ovog događaja, rekla je Vladana Plavšić, učenica Gimnazije “Uroš Predić”.

Kandidati koji su zastupali stanovište da poglavlje 27 ne treba da bude uslov da bi neka zemlja postala deo Evropske unije je da na prvom mestu ima poglavlja koja su prioritetnija.

Prema podacima Svetske zdravstvene organzacije na Zapadnom Balkanu 2011. godine 37 hiljada ljudi umrlo je od posledica zagađenja vazduha. To je, kako učesnii debata kažu mnogo, s obzirom da u ovom delu sveta živi 23 miliona ljudi. Osim zaštite životne srdine tu su i druge teme o kojima učesnici razgovaraju.

Related posts

Predsednik Vučić: Beskrajno hvala, 170 miliona mnogo znači Srbiji

Jasmina Petkovic

Vršac: Počela jesenja sadnja

Zorana Stekovic

Osnovna škola u Alibunaru dobila novu sportsku salu

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija