24. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Najvažnije Vesti Vršac

GRAD VRŠAC : Ko se obogatio na račun penzionera?

Viši sud u Pančevu dostavio je Gradskoj upravi u Vršcu prvih 7 preinačenih presuda koje se odnose na 30 penzionera ovog puta u korist Grada Vršca, u predmetima po kojima je Grad Vršac prvobitnim presudama Osnovnog suda u Vršcu i Višeg suda u Pančevu bio dužan da nadoknadi sav obustavljeni iznos samodoprinosa za kanalizaciju naplaćen u prethodnih 10 godina. Ustavni sud Republike Srbije je u decembru 2018. godine usvojio Ustavnu žalbu Grada Vršca prema kojoj je utvrđeno da je Gradu Vršcu uskraćeno pravo na pravično suđenje te je naložio Višem sudu u Pančevu da presude preinači u skladu sa tom odlukom.

Uprkos brojnim apelima lokalne samouprave penzionerima, da ne nasedaju na priče pojedinih advokata i ulaze u skupe, neizvesne i vrlo rizične sporove protiv Svog Grada, do danas je Gradu Vršcu prinudnom naplatom sa budžeta obustavljeno gotovo 80 miliona dinara za oko 1.000 penzionera.

Nameće se pitanje, u čijem je bilo interesu da se i nakon usvajanja Ustavne žalbe ide u veoma skupe postupke izvršenja i ko je na račun prevarenih penzionera stekao enormno bogatstvo. Da li u svem postoji sprega pojedinih advokata i privatnih izvršitelja sa pravosudnim institucijama ostaje nadležnim organima da utvrde.

Prema preinačenim presudama Višeg suda u Pančevu, Grad Vršac sada ima pravo na protivizvršenje, odnosno da iznos novca koji je prinudnom naplatom skinut sa budžeta Grada Vršca potražuje nazad od penzonera koji su se u izvršnom postupku naplatili ali uvećan za sve ostale troškove taksi, advokata i ivršenja koja su pratila postupak.

Dakle, sve troškove koji su i do nekoliko puta veći od vraćenog iznosa penzije neće sada vraćati advokati i izvršitelji već sami penzioneri koji su obmanuti i kojima isti ti advokati nisu predočili rizik postupaka u koji ulaze. Grad Vršac sada ulaže napore u pronalaženju rešenja za novonastalu situaciju, a u cilju da se vršački penzioneri ne dovedu u još nepovoljniju situaciju od ove u kojoj se trenutno nalaze. Ovim povodom će se gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović u toku naredne sedmice obratiti građanima sa više detalja.

Related posts

Klub za podvodne aktivnosti „Bela Crkva“ prezentacijom u Gradskom parku obeležio 40 godina rada

Nikoleta Dragaš

Nagrade najboljim pripadnicima Sektora bezbednosti i odbrane

Nikoleta Dragaš

Servisne informacije za 25. novembar

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija