8. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Južni Banat Najvažnije Vesti

Poljoprivednici Glogonja na panel diskusiji o unapređenju proizvodnje

U Glogonju je održan panel pod nazivom “Poljoprivreda i ruralni razvoj”. Predavači su bili profesori sa različitih fakulteta, instituta u Srbiji, istraživači i inovatori. Oni su govorili o aktuelnim temama i unapređenju proizvodnje u poljoprivredi.

Vanđel Mitrevski, poljoprivrednik iz Glogonja, došao je na skup kako bi unapredio svoje znanje. Bez obzira što njegovo poljoprivredno gazdinstvo nije veliko, smatra da saveti koje je ovde čuo mogu da budu korisni.

Stručnjaci iz oblasti ekonomije i poljoprivrede okupljeni  na jednom mestu diskutovali su o novinama i novim tehnologijama koje se primenjuju u agraru. Ovoga puta oni su meštanima Glogonja predočili kako plasirati proizvode preko interneta, kako stvoriti sigurno tržište, o osiguranju u poljoprivredi, o izvorima finansiranja. Organizator panela je Društvo ekonomista Beograd uz podršku Instituta za ekonomiku poljoprivrede i Ekonomskog fakulteta.

Zorka Zakić, penzionisani profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, rekla je da ima pomaka u stvaranju zadruga i da smo daleko od onoga što se radi u svetu, ali da smo na dobrom putu da sve to živi u Srbiji.

Još jedna od tema koja je izložena je održivost proizvodnje malinarstva. Prema rečima profesorke doktorke Emilije Manić, ona podrazumeva tri segmenta – ekonomski, socijalni i ekološki. Manićeva je naglasila i da je u ovom sektoru važna uloga države, koja bi trebalo da obezbedi funkcionisanje institucija.

Učesnici skupa bili su profesori sa različitih fakulteta, instituta u Srbiji, istraživači i inovatori. Profesorka Žaklina Stojanović naglasila je da je ovakav vid diskkusije važan, jer je važan kontakt s učesnicima u sistemu.

 

 

 

 

Related posts

Nastavlja se borba za titulu: „Partizan“ – „Dinamo“ u nedelju

Nikoleta Dragaš

Predsednik Vučić o vladi s predstavnicima SPS i JS

Jasmina Petkovic

Danas isplata 60 odsto minimalca za više od 235 hiljada firmi

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija