8. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Zakon o zdravlju: Obavezni skrining pregledi

Novim Nacrtom zakona o zdravstvenoj zaštiti Republike Srbije preventivni odnosno skrining pregledi koji se odnose na rano otkrivanje pojedinih malignih bolesti postaju obavezni. Građani će dobijati pozive kada da dolaze na skrining preglede. Ukoliko se neopravdano ne odazovu, snosiće sankcije.

Nacrt novog zakona o zdravstvenoj zaštiti prvi put daje dosta prostora za skrining programe. Trenutno na nivou Republike postoje skrininzi na karcinom dojke, debelog creva i raka grlića materice. Trenutno su u pripremi preventivni pregeldi za kardiovaskularne bolesti i dijabetes.

  • U zakonu se akcenat stavlja na to da je građanin obavezan da se odazove na skrining pregled. Ukolko se ne odazove, postoje sankcije, ali videćemo kako će to u praksi da izgleda. Jako je bitno ako vam je zdravstveni sistem omogućio preventivni pregled, da se bolest otkrije u ranoj fazi, onda vi to treba da iskoristite, jer je to za vas dobro. Smanjuju se i troškovi za zdravstveni sistem, ali je najveći efekat na zdravlje građana. Da li će to doprineti smanjenju obolevanja, to ćemo videti, i to je proces koji treba da se prati, ali će dovesti do smanjenja smrtnosti. Skrining pregledima otkrivate bolest u ranoj fazi, kada možete adekvatno da je lečite i kada to više neće biti u startu smrtonosna bolest već će to biti masovna nezarazna bolest. Sada, nažalost, preko 75 posto slučajeva kod malignih bolesti otkrivaju se u kasnoj fazi – navodi dr Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje.

Važno je da građani znaju da moraju da preuzmu brigu o svom zdravlju da im država omogućva  besplatne preventivne preglede, ali ako se osiguranik ne odazove na poziv u okviru jednog ciklusa pozivanja za ciljani skrining, gubi pravo na lečenje na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u slučaju da oboli od bolesti koja je predmet ranog otkrivanja, već sam snosi troškove lečenja od te bolesti ukoliko se razboli od bolesti za koje postoje redovni skrining pregledi.

 

 

 

Related posts

Sutra ističe rok da poslodavci prijave radna mesta

Miroslava Cvejin

Srđan Popović podelio božićne pečenice socijalno ugroženim porodicama

Mica Milakov

Šarmantna braća iz OŠ ,,Miroslav Mika Antić”

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija