17. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Vučić otkrio MOGUĆE LOKACIJE za fabriku Folksvagena! Evo koliko bi dolaskom NEMAČKOG GIGANTA zarađivala Srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da bi dolazak Folksvagena u našu zemlju podigao bruto domaći proizvod Srbije za 12 odsto.

– Ako bi Folksvagen došao, sa izvozom od četiri milijarde i šesto miliona evra, to bi bilo 12 posto uvećanje BDP-a. Time u jednoj godini, nekumulativnim sabiranjem, stižete pojedine zemlje za deset – deset i po godina pošto će sad prosečna stopa u EU iznositi 1,1 odsto – rekao je Vučić u emisiji “Bez ustručavanja” na Jutjub kanalu “Bez Cenzure”.

Trenutno su, kako kaže, u opticaju dve moguće lokacije za VW – jedna u centralnoj Srbiji, a druga u Vojvodini.

– Ukoliko bi oni eventualno došli, to bi bio gejm čendžer i sve bi promenilo. Tada bi naša stopa rasta bila dramatično veća – naglasio je Vučić.

Naglašava da se konstantno radi na povećanju BDP-a, a u prilog tome navodi investicije, kao što je otvaranje fabrike ZF u Pančevu za koji dan, zatim otvaranje fabrike Linglong za godinu dana u Zrenjaninu, kompanije Mint u Loznici…

– ZF biće čudo za Pančevo. To je fabrika koja je najvažniji komponentaš u Nemačkoj, koji sada hoće da radi kod nas jedan R&D centar –  izjavio je Vučic.

Predsednik očekuje da bi još jedna velika kompanija mogla doći u našu zemlju, a koja bi, kako kaže, drastično pomogla podizanju Banata.

– Očekujem još jednu veliku kompaniju, nisam uspeo da dovedem ljude za čipove, ali možda nešto slično dođe ponovo u južni Banat. Time bismo Banat dramatično podigli – poručio je predsednik.

Govoreći o povećanju minimalnih zarada, Vučić je rekao da su na tom planu preduzete drastične akcije, i da je minimalna plata danas 27.200 dinara, dok je pre šest godina bila 15.170 dinara.

Kaže i da je realno da stopa rasta u ovoj godini bude 3,5 odsto, a sledeće 4,5 ili pet procenata i da će Srbija imati viši BDP od Bugarske, a da je Rumunija imala nešto niži rast od nas prošle godine.

– Ali ne možemo da se merimo sa njima po tom pitanju –  poručio je predsednik, dodajući da smo, međutim, po platama već negde izjednačeni sa Bugarskom, dok smo po penzijama čak i ispred.

– Ne mislim da je život u Srbiji lošiji nego u Bugarskoj, ali to nije za poređenje. Oni su dobili 40 milijardi evra direktnih para iz EU. Mi, ako smo ukupno dobili milijardu evra sa svim onim iz fonda solidarnosti posle poplava, gde je bilo oko 170 miliona. To su ogromne razlike – poručio je Vučić.

 

Related posts

„Srpska Sparta” protiv narkomanije na tribini u Glogonju

Nikola Toadjer

Lončar za dansku televiziju: Uspeh u vakcinaciji rezultat posvećenost

Vanja Vićentić

Predsednik Vučić oduševljen lepotama Srbije

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija