26. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Najvažnije Pančevo Vesti

RPK : Predstavljen projekat prekogranične saradnje “Eko-Tamiš”

Na konferenciji za novinare u Regionalnoj Privrednoj komori Južnobanatskog upravnog okruga  predstavljen projekat prekogranične saradnje Srbije i Rumunije, pod nazivom „Eko–Tamiš“ – novi turistički  proizvod  koji ulazi u završnu fazu.Najavljene su  promo ture za medije i turističke radnike koje će biti organizovane iz Pančeva i Temišvara.

Jedan veliki projekat prekogranične saradnje koji je započet 2017 godine ujedinio je Srbiju i Rumuniju. Gradovi i opštine uz Tamiš, reku koja povezuje dve države, zajedno privode kraju projekte promocije turizma i razvoja ekonomskih potencijala, duž celog toka reke Tamiš.  Projekat realizuje Privredna komora Srbije , sa svojim  partnerima  “Pokretom  gorana”  i centrom  volontera  Pančevo , asocijacijom “Miltonija” iz Temišvara i Asocijacijom za promociju i razvoj turizma. Projekat koji finansira  Evropske unija od 9. do 12. aprila  biće organizovana  prva  promo tura za predstavnike medija biće organizovana sa polaskom iz Temišvara.

“Mi smo želeli da u našem regionu u Srbiji, ali kolege iz Rumunije hoće da podignu svest ,o značaju turizma da bismo to ostvarili mi smo organizovali trening centre i samo u Banatu smo imali 230 polaznika . Članovi lokalne samouprave, animatori u turizmu…Takođe u cilju promovisanja izgradili smo karte za posmatranje ptica .Sada smo došli u fazu da organizujemo promo ture uz Tamiš” rekao je predsednik RPK Marko Ćulibrk.

Prva promo tura biće organizovana od 9-12 aprila za novinare i trajaće četiri dana kako bi bili u prilici da obiđu znamenotisti  a polazak će biti iz Rumunije.

Zahvaljući međugraničnoj saradnji i uspešnom realizovanju projekta između Temišvara i Pančeva naš grad će dobiti još jedan katamaran . Mediji će biti prvi koji će se provozati katamaranom od 16. aprila kada  dođu  gosti iz Rumunije i promotivna turističa tura krene iz Pančeva.

Projekat “Eko Tamiš” predviđa obeležavanje pešačkih staza, staza za vožnju bicikla, ali i mesta za pecanje ili posmatranje ptica. Trenutno se postavlja deo mobilijara , klupa, stolica od Sečnja  do Pančeva, a planirano je da do kraja maja sve bude završeno.

Related posts

Skoro 600 Pančevaca u samoizolaciji

Mica Milakov

Popravljen skener u pančevačkoj bolnici

Jasmina Petkovic

Nebojša Krstić: Zahvaljujući Vučiću paradigma neke “loše Srbije” promenjena je zbog imunizacije

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija