23. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Najvažnije Pančevo Vesti

RPK : Predstavljen projekat prekogranične saradnje “Eko-Tamiš”

Na konferenciji za novinare u Regionalnoj Privrednoj komori Južnobanatskog upravnog okruga  predstavljen projekat prekogranične saradnje Srbije i Rumunije, pod nazivom „Eko–Tamiš“ – novi turistički  proizvod  koji ulazi u završnu fazu.Najavljene su  promo ture za medije i turističke radnike koje će biti organizovane iz Pančeva i Temišvara.

Jedan veliki projekat prekogranične saradnje koji je započet 2017 godine ujedinio je Srbiju i Rumuniju. Gradovi i opštine uz Tamiš, reku koja povezuje dve države, zajedno privode kraju projekte promocije turizma i razvoja ekonomskih potencijala, duž celog toka reke Tamiš.  Projekat realizuje Privredna komora Srbije , sa svojim  partnerima  “Pokretom  gorana”  i centrom  volontera  Pančevo , asocijacijom “Miltonija” iz Temišvara i Asocijacijom za promociju i razvoj turizma. Projekat koji finansira  Evropske unija od 9. do 12. aprila  biće organizovana  prva  promo tura za predstavnike medija biće organizovana sa polaskom iz Temišvara.

“Mi smo želeli da u našem regionu u Srbiji, ali kolege iz Rumunije hoće da podignu svest ,o značaju turizma da bismo to ostvarili mi smo organizovali trening centre i samo u Banatu smo imali 230 polaznika . Članovi lokalne samouprave, animatori u turizmu…Takođe u cilju promovisanja izgradili smo karte za posmatranje ptica .Sada smo došli u fazu da organizujemo promo ture uz Tamiš” rekao je predsednik RPK Marko Ćulibrk.

Prva promo tura biće organizovana od 9-12 aprila za novinare i trajaće četiri dana kako bi bili u prilici da obiđu znamenotisti  a polazak će biti iz Rumunije.

Zahvaljući međugraničnoj saradnji i uspešnom realizovanju projekta između Temišvara i Pančeva naš grad će dobiti još jedan katamaran . Mediji će biti prvi koji će se provozati katamaranom od 16. aprila kada  dođu  gosti iz Rumunije i promotivna turističa tura krene iz Pančeva.

Projekat “Eko Tamiš” predviđa obeležavanje pešačkih staza, staza za vožnju bicikla, ali i mesta za pecanje ili posmatranje ptica. Trenutno se postavlja deo mobilijara , klupa, stolica od Sečnja  do Pančeva, a planirano je da do kraja maja sve bude završeno.

Related posts

Havarija na vodovodnoj mreži

Zorana Stekovic

Brnabić: Vlada sredinom oktobra, možda nećemo ni imati pad BDP

Aleksandra Miloševska

Napadnut predsednik Opštine Plandište Jovan Repac u svojoj kući, tokom zabrane kretanja!

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija