24. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo

Dan tuge u Rafineriji: Sećanje na Dejana, Mirka i Duška

Četvrtog aprila 1999. godine, u ranim jutarnjim satima, tokom NATO agresije na Saveznu republiku Jugoslaviju pogođeno je postrojenje Energana NIS Rafinerije nafte Pančevo. U znak sećanja na dan kada su radnici fabrike Dejan Bojković, Mirko Dmitrović i Duško Bogosavljev izgubili živote položeni su venci na spomenik poginulim radnicima.

Tokom NATO bombardovanja Rafinerije 4. aprila 1999. godine, u 4 sata i 29 minuta, poginula su trojica radnika Rafinerije: Mirko Dmitrović, Duško Bogosavljev i Dejan Bojković, a još trojica zadobila su trajni invaliditet. Na dan kada se obeležava tačno 20 godina od ovog surovog napada, predstavnici Sindikata Rafinerije nafte Pančevo, radnici i menadžment fabrike, predstavnici Grada, Vojske Srbije kao i porodice stradalih položili su vence na spomenik poginulim radnicima, uz poruku da sećanje na ljude koji su izgubili živote na svom radnom mestu, nikada neće izbledeti.

Posledice ne mogu da se nadoknade, ali ostaje nam da se sećamo, izjavio je gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov.

Diplomirani inženjer Radomir Aritonović, rukovodilac preventive i zaštite od požara u Rafineriji 1999. godine, dobitnik je ordena za hrabrost.

Napad u ranim jutarnjim časovima 4. aprila 1999. godine ugasio je tri života i ostavio tri osobe sa trajnim invaliditetom. Za 78 dana NATO agresije Pančevo je gađano 24 puta, sedam puta pogođena je Rafinerija, Azotara i Petrohemija po dva puta. Posledice gađanja pančevačkih fabrika po životnu sredinu su nesagledive, a negativan uticaj po zdravlje ljudi nikada nije utvrđen.

Related posts

Još 299 obolelih, 13 osoba preminulo

Jasmina Petkovic

Železničar – Dubočica u nedelju od 15 u direktnom prenosu na TV Pančevo

Nikoleta Dragaš

Vakcinacija bez zakazivanja i u Pančevu

Mirjana Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija