24. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije

Genetika, stres i i hronična infekcija uzrok bolesti štitne žlezde

 

Ne postoje zvanični podaci o tome koliko je povećana učestalost oboljevanja od bolesti koje zahvataju štitnu žlezdu. Lekari ističu da je poslednjih godina broj obolelih povećan u odnosu na period od pre 15 ili 20 godina. Izabrani lekar je prvi koji upućuje pacijenta na ispitivanja kojima se potvrđuje oboljenje štitaste žlezde.

Štitasta zlezda je  leptirasta žlezda u vratu, koja proizvodi hormone ključne za metabolizam i aktivnost mozga, pa njen poremećaj može da uzrokuje brojne zdravstvene probleme bilo da se radi o smanjenom ili pojačanjom lučenju štitne žlezde. Neki od simptoma su promene u spavanju, lupanje srca, preznojavanje, problem sa gutanjem. Nažalost sve je veći broj  pacijenata kod kojih se dijagnostikuje bolest štitaste žlezde.

– Da bi se dijagostikovala bolest štitaste žlezde potrebno je da pacijenti urade hormone štitne žlezde koji se rade u Opštoj bolnici Pančevo kao i ultrazvuk koji se radi u Domu zdravlja. Zakazivanje za ultrazvuk je krajem ili početkom meseca, a na zakazivanje se čeka do mesec dana. Kada uradimo ultrazvuk onda znamo da li je struktura štitne žlezde promenjena ili da li se radi o strumi ili ima cista ili nodusi. Ukoliko su promenjeni hormoni štitne žlezde na osnovu toga saznajemo o njenoj funkciji, odnosno da li je ubrzana ili usporena? Tako određujemo terapiju – rekla je dr Danijela Mutavdžić, načelnica ambulante “Centar”.

Ukoliko se  potvrdi  bolest štitaste žlezde pacijent se sa svojim izabranim lekarom dogovara koliko često  će ići na kontrole kako bi bolest bila pod kontrolom. Pravi uzroci poremećenog rada štitaste žlezde još nisu dovoljno ispitani, ali se zna da nasledni faktor, hronična infekcija žlezde i stres predstavljaju ozbiljne faktore rizika.

Related posts

Andrea Stojadinov osvojila srebro na Evropskom prvenstvu

Vanja Vićentić

Vučić sutra na otvaranju Fruškogorskog koridora

Ivana Bogdanovski

Fudbalski turnir najavio slavu

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija