28. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Vesti

Vučić : Auto put Pančevo-Temišvar za bolje ekonomsko povezivanje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Bukureštu, nakon bilateralnog sastanka sa premijerkom Rumunije Viorikom Danćilom, da su razgovarali o izgradnji autoputa Pančevo – Temišvar, koji je, kaže, od ogromnog značaja za razvoj obe države i za građane Srbije i Rumunije.

“Veoma je važno da napravimo taj auto-put, jer će to značiti naše bolje ekonomsko povezivanje, kao i bolje kontakte poslovnih ljudi, ali i svih građana obe zemlje”, rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa Danćilom.

On je ukazao da bi taj put bio posebno značajan za Rumune, koji žive u južnom i istočnom Banatu, i za Srbe u banatskom delu Rumunije, za sve one koji, kaže, predstavljaju most između dve zemlje.

Taj auto-put Pančevo-Temišvar biće od velikog značaja za naš razvoj, a skratiće, na primer, za 300-350 kilometara put od Rumunije do Venecije, gde je živeo i danas živi i radi veliki broj Rumuna.

To ekonomsko povezivanje još više će unaprediti saradnju naših zemalja.

“Trgovinska razmena između Srbije i Rumunije približila se cifri od 1,6 milijardi evra, i uskoro će moći da pređe dve milijarde, što bi učinilo da jedni drugima postanemo neuporedivo važniji”, rekao je Vučić.

Kako je dodao, rumunska premijerka je pričala o planovima za istraživanje nalazišta gasa u Crnom moru sa američkom kompanijom Ekson.

Poželeo im je u tome uspeha.

Jedna od tema razgovora bili su i granični prelazi i železnica, ali, ističe, najvažnije je izgradnja auto-puta.

Vučić se zahvalio Danćili što će sa ostalim premijerima uputiti pismo EU, Merkelovoj i Makronu u kojem izražavaju podršku evropskom putu Srbije.

“Veliko hvala, u Srbiji ćete uvek imati iskrenog prijatelja”, rekao je Vučić.

On je takođe podsetio i da je Rumunija glasala za podršku Srbiji u Interpolu, ali ne samo to:

“Ona se borila, tražila reč i borila za dnevni red koji odgovara Srbiji i građani u Srbiji to treba da znaju. Mi ćemo vam uzvratiti ljubavlju, lojalnošću i korektnošću”, rekao je Vučić.

Vučić je izneo podatak da je prošle godine Srbiju posetilo 75.000 rumunskih turista, što je povećanje od 18 odsto, kao i da se broj turista iz Srbije u Rumunije povećava iz godine u godinu.

“Verujemo da možemo zajedno da napredujemo, i čak prema trećim zemljama, dalekoazijskim, da promovišemo naše zemlje zajedno, uz neke pakete olakšica”, rekao je Vučić.

On je konstatovao da dolazi iz teritorijalno najmanje zemlje, među balkanskom četvorkom, i zahvalio na gostoprimstvu i prijateljstvu rumunskom narodu.

Kako je rekao, kažu da Rumuni samo sa dve teritorije nisu ratovali – jedna je Crno More, a druga Srbija.

“Srpski narod oseć iskreno i istinito prijateljstvo prema rumunskom narodu i državi i verujem da u budućnosti možemo mnogo toga da napravimo”, rekao je Vučić.

Related posts

Sastanak ministra Stefanovića sa ministrom Momirovićem

Mirjana Popović

Uskršnji običaji u Češkoj

Mirjana Popović

Najmoderniji teren za belocrkvanske košarkaše

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija