18. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Vučić: Fascinantan napredak Kine

Predsednik Kineske akademije nauka Bai Čunli bio je gost predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Uputio je poziv Srbiji za članstvo u Međunarodnoj alijansi naučnih institucija i izneo inicijativu za potpisivanje sporazuma o saradnji i sa univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa predsednikom Kineske akademije nauka Bai Čunlijem, izrazivši uverenje da će njegova poseta značajno doprineti razvoju saradnje dveju zemalja, a posebno u oblasti visokih tehnologija i inovacija, kao i medicine i drugih prirodnih nauka, navodi se u saopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika.

 

Vučić je istakao da “ceo svet odaje priznanje Kini za fascinantan napredak u oblasti veštačke inteligencije”, čemu je presudan doprinos dala i Kineska akademija nauka.

Stoga je izrazio zadovoljstvo što ta institucija potpisuje Sporazum o saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, čime će biti omogućena razmena iskustava u oblasti visokih tehnologija i inovacija.

Predsednik Kineske akademije nauka Bai upoznao je predsednika Vučića sa radom i vrhunskim dostignućima te naučne institucije, koja ima oko 70.000 naučnih radnika u više od 1.000 naučno-istraživačkih objekata širom Kine. Uputio je poziv Srbiji za članstvo u Međunarodnoj alijansi naučnih institucija i izneo inicijativu za potpisivanje sporazuma o saradnji i sa univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu.

Bai je izrazio očekivanje da će više studenata i naučnih radnika koristiti mogućnost za usavršavanje u Kini. On je rekao da je saradnja u oblasti nauke i obrazovanja sastavni deo dobrih odnosa Srbije i Kine, sa velikim potencijalima za obostranu dobrobit.

 

Vučić je rekao da se raduje svim uspesima koje Kina, uz mudro i odvažno liderstvo predsednika Sija i KP Kine, postiže na unutrašnjem i međunarodnom planu, uveren da će realizacija impresivnih ciljeva razvoja još više osnažiti poziciju Kine u svetu.

Izrazio je zahvalnost Kini i predsedniku Siju što Srbija kroz inicijativu Pojas i put, na osnovu sveobuhvatnog strateškog partnerstva i čeličnog prijateljstva dveju zemalja, ima mogućnost da uspostavlja saradnju u različitim oblastima, pa je među prvim zemljama koja je sa Kinom potpisala Memorandum o razumevanju o Informatičkom putu svile.

On je rekao da je veoma počastvovan pozivom da učestvuje na Drugom forumu o saradnji u okviru inicijative Pojas i put u aprilu u Pekingu i da se ponovo sastane sa predsednikom Sijem, koga, kako je rekao, “u Srbiji poštujemo i doživljavamo kao najvećeg prijatelja”. On je dodao da Kina, kroz tu inicijativu, pokazuje koliko poštuje načelo jednakosti svih zemalja, bez obzira na njihovu veličinu, jer ona, kako kaže predsednik Si, “ne služi na sreću samo kineskom narodu, nego svim narodima na Novom putu svile”.

Sastanku su prisustvovali i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i predsednik SANU Vladimir Kostić.

 

Related posts

VAŽNO: Pančevo i skoro sva sela bez vode

Mica Milakov

Predsednik Vučić: Parlamentarne izbore raspisujem ja i to će biti uoči ili na Sretenje

Aleksandra Miloševska

Pančevo projektom obezbedilo novac za kupovinu 13 kuća i stanova za porodice iz ranjivih grupa

Mirjana Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija