12. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Kultura Najvažnije Vesti

Film “Donjecka Vratarnica” – zajednička tragedija

U Gradskoj biblioteci prikazan je dokumentarni film “Donjecka Vratarnica” autorke Natalije Batrajeve povodom dvadesetogodišnjice bombardovanja Jugoslavije. Tragedija koju su doživeli Srbi na Kosovu “reprizirala” se u Donbasu. Autorka je odlučila da inostrana premijera bude u Beogradu, upravo zbog 20-godišnjice agresije NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Dokumentarni film Natalije Batrajeve “Donjecka Vratarnica”, koji je u ponedeljak, 25. marta, prikazan u Ruskom domu u Beogradu odlično pokazuje da su sudbine nesrećnih ljudi koji se nađu u ratnom vihoru slične, a često i iste. Za međunarodnu premijeru filma nije slučajno izabrana Srbija.

– Moj put u dokumentaristiku počeo je upravo na Kosovu. Uložila sam mnogo truda da prikažem život Srba ruskim gledaocima. Nesreća koju je doneo rat u Donbasu slična je tragediji koja je zadesila Srbe na Kosovu i Metohiji ili kasnije stanovnike Južne Osetije, zato se u filmu ređaju kadrovi i iz tih regiona.

Ovo je priča o manastiru Iverske Bogorodice, koji se našao na prvoj liniji borbe u Donjecku, pored kog su se vodile najžešće borbe. Autorka je tri ratne godine provela tamo i snimila ovaj dokumentarni film, koji je odmah dobio sve najprestižnije nagrade u Rusiji.

– Nisam iz Ukrajine, nemam rođake u Ukrajini, ali mislim da je to stvar svih nas, zajednička tragedija, i da treba da se prikaže.

Natalija Batrajeva – režiser, fotograf, publicista. Od 2005. godine radi na postratnim prostorima: Kosovu, Republici Srbskoj, Južnoj Osetiji, Krimu, Donbasu. Autor je dokumentarnih foto-knjiga “Kosovo. Srpska Golgota”, “Živi smo!”, foto-izložbe “Kosovo – Južna Osetija: pogled iznutra”, predstavljene više od 30 puta u Rusiji i izvan nje. Član je Saveza pisaca i Saveza novinara Rusije. Laureat i finalista konkursa i kinofestivala.

Related posts

EKO-SAN: Tretman komaraca iz vazduha 27. jula

Nikola Toadjer

Pobeda rukometaša Dinama na domaćem terenu

Jasmina Petkovic

Bez muke i znoja do savršene linije

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija