25. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije

U borbi protiv raka dojke

 

U prostorijama Preventivnog centra Doma zdravlja organizovano je predavanje na temu karcinoma dojke. Takođe je ženama koje su pratile predavanje zakazan ultrazvuk ili ukolko je bilo neophodno  i pregled kod onkologa.

 

Povodom Nacionalnog dana  borbe protiv karcinoma dojke, koje se obeležava 20 marta, i u Prventivnom centru organizovano je predavanje na temu rak dojke, sa ciljem da žene dobiju što više informacija o ovoj bolesti, simptomima i samopregledu, preventivnim pregledima i dijagnostici. Nažalost, u Srbiji rak dojke se i dalje otkriva u kasnijoj fazi .

– Statistika je nažalost poražavajuća, smatra se da u Srbiji 15 hiljada žena boluje od karcinoma dojke i svake godine  je oko 4000 novoobollih. U porastu je i broj umrlih žena. U svetu se broj smrtnosti smanjuje. Suština je u tome da se kod nas bolest kasno dijagnostikuje, tako da je verovatnoća za izlečenje mnogo manja od dijagnostike u ranoj fazi – rekla je dr Ivana Pavlović

Srining pregled za karcinom dojke, kojim su obuhvaćene žene od 50 do 69 godina, uveden je 2013. godine. Preventivni centar takođe bez uputa i čekanja pomaze zenama da obave skrining pregled dojke.

 

– Klinički pregled u Domu zdravlja može da se zakaže kod svog izabranog lekara, a on nas dalje upućuje na ultrazvuk i mamografiju – objasnila je dr Ivana Pavlović.

OFF  Vazno je da pratimo svoje telo svakog meseca, da uradimo samopregled, jednom godišnje radimo ultrazvuk i svake druge godine mamografiju.

.

Related posts

Svetsko zlato Slavku Stanišiću

Nikoleta Dragaš

Predsednik Vučić sutra sa šefom Misije UN na Kosovu i Metohiji

Ivana Bogdanovski

Stigli frižideri za čuvanje ruske vakcine

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija