23. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije

Labudovi na tamiškom keju upotpunili sliku proleća

Pančevci koji vole šetnje na Gradskom keju bili su u prilici da vide par labudova koji je kod nas već izvesno vreme. U pitanju su mužjak i ženka crvenokljunih labudova koji se pripremaju da ovog proleća sviju gnezno na Tamišu.

 

Par labuda grbavca ili crvenokljunih labudova naviklo se na Pančevce koji ih hrane i uživaju gledajući ove veličanstvene ptice i uvek mogu da im priđu kada šetaju Gradskim kejom. U pitanju je par, mužjak i ženka, kaže Zoran Manasijević, ornitolog.

Naši sugrađani ne bi trebalo da ih hrane hlebom, već žitaricama i ostacima od zelene salate, kupusa, a mogu im se davati i jabuke, napominje Manasijević.

Labudovi se u ovo vreme kuće i pare. Ženka izlegne od 5 do 8 jaja. Oni su poznati po tome da su vrlo opasni kada štite mladunce.

Pored crvenokljunih labudova, kod nas se mogu videti još dve severne vrste. To je mali labud koji ima žut kljun i koji je za 20 centimetara niži od naših tamiških,  i veliki žutokljunasti labud.

 

 

Related posts

U Srbiji skoro 1.600 novozaraženih, preminulo sedam osoba

Ivana Bogdanovski

Milošev opravdao poverenje!

Nikola Toadjer

Poznati pisac Aleksandar Gatalica u emisiji “Lice nacije”

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija