15. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Ekologija Najvažnije

Gimzeleni u Bremenu predstavljaju Srbiju

 

 

Sekcija “Gimzeleni” osnovana je u Gimnaziji “Uroš Predić” u Pančevu pre osam godina. Od tada, sve angažovanije i kreativnije, i uz sve merljivije i zapaženije rezultate, “Gimzeleni” organizuju projekte sa ciljem podizanja ekološke svesti ne samo u ovoj školi, već i Pančevu, okolnim selima, ali i širom Srbije.

 

Medijsku pažnju ovoga puta su zaslužili “zelenim” aktivnostima koje su započeli školske 2017/2018. godine, a koje su sprovodili pod sloganom “Okolina je kao staklo, ne dozvoli da se uništi”. Nakon što su se sa ovim projektom – “Ekologija čini školu” –  prijavili na Međunarodni konkurs Gete instituta Moskva, dobili su izuzetno priznanje od žirija koji je radio u sastavu: Slobodan univerzitet u Berlinu, Univerzitet u Bremenu, visoka škola za poljoprivredu i pedagogiju ekologije u Beču, Brandeburški tehnološki univerzitet Cottbus-Senftenberg i rusko-nemačka kancelarija za ekologiju, Gimzeleni su, naime, nagrađeni pozivom da predstavljaju Srbiju i pančevačku Gimnaziju “Uroš Predić” na Petoj internacionalnoj konferenciji o ekologiji, koja će se od 10. do 13. maja 2019. održati u nemačkom gradu Bremenu.

 

Sledeći svoju misiju brige o prirodi, gimnazijalci  su sakupljali staklo, pravili ukrase za jelku od poklopaca za tegle… da bi Svetski dan planete zemlje, 22. aprila 2018. godine, tradicionalno obeležili uz mnogobrojne pristalice i istomišljenike. Tom prilikom, jedna od gimnazijskih učionica uređena je kao “zelena učionica” u kojoj su Gimzeleni, koristeći za tu priliku uređene štandove, zajedno sa gostima predstavili različite projekte. Tu su se svojim rukotvorinama predstavili učenici i profesori Srednje poljoprivredne škole “Josif Pančić” iz Pančeva (Verica Marković, profesorka poljoprivredne grupe predmeta, Ana Korać, profesorka francuskog jezika i učenici Sava Srećkov, Aleksa Grubić, Jakša Endre, Predrag Matijević i Dušan Kuharik), Ksenija Aleksandra Milosavljević, restauratorka MNRO, Jovan Zlatanović, član ovog Udruženja i Dragana Novakov, personalna asistentica. Oni su pokazali svoje radove ručne izrade načinjene od ekološkog appira. Sa promocijom biljne hrane, učestvovali su predstavnici NVO “Sloboda za životinje”, a tom prilikom je Danica Miljković, diplomirani tehnolog, demonstrirala ekološki odnos prema životnoj sredini i prema živim bićima.

“Gimzeleni”, kao domaćini, upriličili su retrospektivu svojih osmogodišnjih aktivnosti izloživši: ukrase za jelke, eko-stripove, eko-fotografije, eko-lutkice…, a svi zainteresovani mogli su tokom jednog školskog časa da čuju prezentaciju,. a nakon toga razgledaju štandove. Veliku podršku projketu, kažu “Gimzeleni”, imali su od Tamare Todorović, profesorke psihologije.

Koordinator ovog projekta je Valerija Jona Andrejević, profesorka nemačkog jezika, a stručni saradnik bila je Elena Dragosavljević, profesorka hemije. Izuzetno angažovani i najzaslužniji za odlazak u Bremen jesu učenici trećeg i četvrtog razreda ove pančevačke Gimnazije: Stefan Nešković, Aleksandra Vukašinović i Borko Vicanović. ceo projekat i putovanje za Bremen podržavaju Pasch-Beograd i Gete Institut Beograd.

Related posts

Ministar Vulin u Pančevu ispratio srpske vojnike u Liban

Mica Milakov

Košarkaši “Tamiša” pobedili favorita na svom parketu

Nikoleta Dragaš

Jermenovci: Borba s divljim deponijama

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija