20. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Pančevo Vesti

Bolnica kupila novi aparat za proveru sluha kod novorođenčadi

Krajem prošle godine u Pančevačkoj bolnici aparat za proveru sluha kod novorođenčadi bio je u kvaru. Kupljen je nov aparat koji je savremeniji i od prošlog meseca se koristi u porodilištu. Bebe koje su rođene krajem prošle i početkom ove godine roditelji će naknadno dovoditi da  im se obavi  provera sluha.

U pančevačkom porodilištu svake godine se rodi 1600 beba, svakoj od njih se još u porodilištu provera sluh. Krajem prošle godine pokvario se aparat i preventivno proveravanje sluha kod određenog broja novorođenčadi nije urađen. Menadžment pančevačke bolnice izdvojio novac i kupio novi aparat za neonatalni skrining sluha. Roditelji kod čije dece nije obavljen pregled za skrining sluha moćiće to naknadno da urade.

– Aparat za otoakustičnu misiju je nabavljen prošlog meseca. Kod svih novorođenih beba koje su rođene krajem decembra i u januaru do nabavke novog aparata, biće pozivane da dođu na ispitivanje i redovni skrining. Mimo toga, u toku sistematskih pregleda biće upućivani ako to nije odrađeno – rekao je dr Veljko Božić načelnik ORL odeljenja.

– Tehnički je bio problem jer sa nabavkom aparata krenulo prošle godine pa je bilo teško uskladiti dobavljača, tender i aparat, zato nije stigao u januaru i malo smo morali da sačekamo, ali mogu reći da je aparat brzo i stigao koliko se čeka.

Zahvaljući aparatu za skrining sluha kod novorođenih beba otklanja se sumnja da li postoji oštećenje sluha. U pančevačkoj bolnici poslednjih deset godina kod beba se radi skrining za proveru sluha koji je veoma značajan jer ukoliko nešto nije uredu  dete se upućuje na dalje preglede.

Related posts

Rukometašice Srbije na korak do SP – pobeda u Slovačkoj sa sedam razlike

Katarina Popović

Još 3.460 novih slučajeva korona virusa u Srbiji

Vanja Vićentić

Sodara i Centar bez grejanja zbog havarije

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija