18. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Pančevo Vesti

Bolnica kupila novi aparat za proveru sluha kod novorođenčadi

Krajem prošle godine u Pančevačkoj bolnici aparat za proveru sluha kod novorođenčadi bio je u kvaru. Kupljen je nov aparat koji je savremeniji i od prošlog meseca se koristi u porodilištu. Bebe koje su rođene krajem prošle i početkom ove godine roditelji će naknadno dovoditi da  im se obavi  provera sluha.

U pančevačkom porodilištu svake godine se rodi 1600 beba, svakoj od njih se još u porodilištu provera sluh. Krajem prošle godine pokvario se aparat i preventivno proveravanje sluha kod određenog broja novorođenčadi nije urađen. Menadžment pančevačke bolnice izdvojio novac i kupio novi aparat za neonatalni skrining sluha. Roditelji kod čije dece nije obavljen pregled za skrining sluha moćiće to naknadno da urade.

– Aparat za otoakustičnu misiju je nabavljen prošlog meseca. Kod svih novorođenih beba koje su rođene krajem decembra i u januaru do nabavke novog aparata, biće pozivane da dođu na ispitivanje i redovni skrining. Mimo toga, u toku sistematskih pregleda biće upućivani ako to nije odrađeno – rekao je dr Veljko Božić načelnik ORL odeljenja.

– Tehnički je bio problem jer sa nabavkom aparata krenulo prošle godine pa je bilo teško uskladiti dobavljača, tender i aparat, zato nije stigao u januaru i malo smo morali da sačekamo, ali mogu reći da je aparat brzo i stigao koliko se čeka.

Zahvaljući aparatu za skrining sluha kod novorođenih beba otklanja se sumnja da li postoji oštećenje sluha. U pančevačkoj bolnici poslednjih deset godina kod beba se radi skrining za proveru sluha koji je veoma značajan jer ukoliko nešto nije uredu  dete se upućuje na dalje preglede.

Related posts

U Srbiji 7.150 novih slučajeva, preminulo 50 osoba

Alba Jovanović

Vučić: Obrazložili smo koliko je situacija teška

Mica Milakov

Jermenovci: Borba s divljim deponijama

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija