27. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Vučić i Dodik : Oko Vidovdana radovi na autoputu BG-BL-SA

„Konkretni radovi na autoputu Beograd-Bijeljina-Sarajevo, na sekciji Kuzmin – Sremska Rača, najverovatnje od mosta preko Save, počinju u drugoj polovini juna, oko Vidovdana. Tada krećemo u izvođenje radova na autoputu Beograd – Bijeljina – Banjaluka i Beograd – Bijeljina – Sarajevo“, rekao je Vučić nakon sastanka sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

Vučić je dodao da je sa Dodikom razgovarao i o programu podsticanja investicija.

Podvukao je da je Srbija već uplatita 500.000 evra kao pomoć za start-apove, kao i da bi trebalo da izdvoji još toliko.

„Nadam se da ću uskoro moći da odem u Banjaluku da razgovaram sa malim privrendicima, sa svima koji počinju posao. Da pokažemo i ukažemo koliko Srbija žeil da pomogne“, podvukao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da postoji potencijal u opremanju grinfild i braunfild lokacija za privlačenje stranih investitora u RS i da će Srbija i u tome pomoći.

Takođe, napomenuo je da je Srbiaj spremna da dodatno, kroz subvencije, podstakne stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo u RS, a da od Vlade RS zavisi na koji način će to biti učinjeno.

Vučić je dodao da je sa Dodikom razgovarao o svim važnim pitanjma, koja su značajna za Srbiju i BiH.

Predsednik je podsetio da se čeka formiranje Saveta ministara u BiH, a da Srbija želi da se to desi što pre, kao i da želi najbolje odnose sa BiH.

 

Još 8,4 miliona evra za projekte u RS

Predsednik Vučić rekao je da će Srbija uložiti 8 miliona 405 hiljada evra u projekte u opštinama u Republici Srpskoj i BiH.

„Ta sredstva će biti na raspolaganju kao što smo činili i u ranijem periodu. Kad to budemo platili, biće to ukupno oko 32 miliona evra bespovratnih sredstava“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa Miloradom Dodikom.

On je rekao da su se o tome dogovorili i sa premijerkom Anom Brnabić i da će Srbija u toku ove godine želi da pomogne svakoj opštini u Republici Srpskoj, ali i u Federaciji, ukoliko dobije zahteve, pa i u opštinama koje nisu većinski srpske.

Reč je o projektima rekonstrukcije domova zdravlja i škola, domova za starija lica, izgradnje vrtića, mokrih čvorova, omladinskih kampova, rekonstrukcija škola, dnevnih centara za decu sa poteškoćama u razvoju, ambulanti, sportskih dvorana

Projekti su predviđeni za Dubicu, Novi grad, Gradišku, Prnjavor, Banjaluku, Kneževo, Šipovo, Teslić, Doboj, Brod, Šamac, Pelagić, Bjeljinu, Zvornik, Bratunac, Vlasenica, Šekovići, Rogatica, istočno Sarajevo, Pale…

Predviđena je i izgradnja poslovnih i proizvodnih hala u nerazvijenim opštinama Republike Srpske.

Vučić je rekao da je sa Dodikom govorio i o drugim važnim pitanjima i da su se saglasili da su mir i stabilnost od ključnog značaja za ekonomski napredak i razvoj.

 

Dodik:Najkonkretnija pomoć Srpskoj do sada

Predsedavajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik, izrazio je zahvalnost i zadovoljstvo željom, htenjem i namerom Srbije i predsednika Aleksandra Vučića da neprestano pomaže građanima i opštinama Republike Srpske.

Dodik je na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije, ocenio da je današnji dogovor o pomoći građanima RS, projektima koje će finansirati Srbija u 62 opštine Republike Srpske, najkonkretniji do sada.

Realizacija ovog dogovora i projekata značiće da će Srbija biti prisutna u svim opštinama širom Republike Srbije, a u pitanju je ozbilajn novac, rekao je Dodik.

Kazao je da ohrabruje činjenica da Srbija na ovaj način pomaže Republici Srpskoj i kada znamo da, kako je rekao, ima mnogo toga što u Srbiji treba da se uradi.

Dodik je rekao da je sa predsednikom Vučićem razgovarao i o pitanju odnosa BiH i Srbije, posebno pitanju granice, koje, kako je rekao, ostaje nerešeno zbog stava bošnjačke strane koja ima neke svoje, drugačije pristupe tom pitanju.

Što se njega tiče, kazao je, prihvatljiva mu je varijanta koja je prvobitno predložena.

„Srbija i Srpska pokazuju saradnju koja je usmerene da stabilizacuje čitav prostor. Srbija je nama najvažnija za stabilnost celog regiona, a otvorena pitanja koja postoje se rešavaju“, rekao je Dodik i dodao da je to što čini Srbija za Srpsku dobar primer za svakog, posebno Srba u BiH.

Predsednika Vučića je, kaže Dodik, obavestio i o formiranju vlasti na nivou države BiH u čemu su srpska i hrvatska strana pokazale spremnost, ali da s bošnjačke strane postoji očigledna opstrukcija s ciljem da na ministarskim pozicijama zadrže kadrove koji im odgovoraju.

Dakle, istakao je, nije reč samo o tehničkom zastoju, već o organizovanoj opstrukciji, koja će trajati još neko vreme, rekao je Dodik i dodao da srpska strana nema nameru to da trpi.

Related posts

Realizacija investicije od MILIJARDU EVRA: Predsednik Srbije najavio polaganje kamena-temeljca za novu fabriku u Zrenjaninu!

Nikoleta Dragaš

Ministar Nedimović u poseti Banatskom Brestovcu

Mirjana Popović

U Srbiju stiglo još 50.000 doza vakcine Sputnjik Ve

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija