18. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Vučić: NATO agresija bila težak zločin protiv Srbije

NATO agresija je bila težak zločin protiv male suverene zemlje, ali je srpski narod i 20 godina posle toga nepokoren, izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju Četvrtog Beogradskog strateškog dijaloga.

„Srbija i srpski narod su bez obzira na to i danas nepokoreni. Danas smo u procesu sveobuhvatne nacinanle i državne konsolidacije i uveren sam u sigurnu i uspešu budućnost“, naglasio je Vučić.

Srbija je kao mala i nezavisna zemljla, kako je rekao, na udaru mnogih, jer niko ne voli neposlušne, a Srbija sama donosi odluke.

Vučić je ponovio da Srbija ne želi u NATO, da Srbija nema dve različite priče i da pred svima i pred svakim govorimo isto.

Kako kaže, Srbija će ostati na tom putu ma koliko pokušali da je skrenu.

Ukazao je da se danas ne poštuje rezolucija SB UN 1244 i da ona na terenu ne važi.

Vučić je rekao da ta rezolucija ne važi na terenu zato što su pojedine zemlje priznale nezavisnost Kosova i poručio da ako više ne važi – da probaju da je ukinu u UN.

On je zahvalio Rusiji na podršci srpskom narodu na podršci pre 20 godina, kao i sada i istakao da su Srbi odani svima koji su nam u teškim trenucima pomogli.

Vučić je istakao da ne treba da se stidimo da osudimo NATO agresiju kao drugi ranije u Srbiji koji su brinuli samo o svojim foteljama.

Za mene je istina prioritet, dodao je Vučić.

 

Srbija jeste i ostaje vojno neutralna zemlja

Srbija je vojno neutralna zemlja, poručio je predsednik Aleksandar Vučić i istakao da Srbija želi dobre odnose sa Alijansom, ali ne i članstvo u njoj.

„Srbija je neutralna zemlja. A, siguran sam i verujem da bi NATO, koji uvek kaže da je to izbor Srbije, možda i više voleo Srbiju, nego neke druge zemlje iz regiona koje su trčale u susret Alijansi“, rekao je Vučić u obraćaju na otvaranju konferencije „Dvadeset godina od bombardovanja Jugoslavije – pouke za evropsku bezbednost u 21. veku“.

Predsednik je poručio da Srbija uvek govori i ne krije da ne želi u NATO, ali da želi dobre i pristojne odnose sa Alijansom.

„Srbija želi da čuva slobodnu, nezavisnost, svoje nebo i zemlju svojom, srpskom vojskom. Verujemo u snagu srpske armije“, poručio je Vučić.

On je podsetio da je Srbija pre 20 godina preživela mnogo toga teškog da bi to mogla da zaboravi.

„Naša je obaveza da oprositmo, ali da zaboravimo ne možemo nikada“, podvukao je predsednik Srbije.

On je primetio da ni Srbija tada nije bila bezgrešna, ako i da je srpska politika mnogo toga ne uvek najpametnijeg napravila i uradila, ali da svakako ničim nije zaslužila NATO agresiju.

Podvukao je da je ta agresija bila protivpravni akt, uperen protiv međunarodnog poretka, bez odluke SB UN.

„Kada o tako nečemu govorimo, jasno je zašto i danas postoji tolika bol kod Srba i zašto ne razumeju zašto je to urađeno“, rekao je Vučić.

Predsednik je ukazao da je Srbija tada izgubila mnogo ljudi, civila, policajaca, dece, mostiova, priga, puteva, koje do danas nije sve obnovila, iako se ubrzano razvija.

„Naš najvažniji cilj je ubrazni ekonomski razvoj, ali iako smanjujemo javni dug, nezaposlenost, i dalje to sve nije dovoljno da se oporavimo od posledica iz 78 groznih i teških dana“, poduvkao je Vučić.

Ponovio je da Srbija želi pristojne i dobre odnose sa NATO-om, ali da ne želi u Alijansu.

 

Ubijanje nevine dece-simbol zločina nad našim narodom

Vučić je rekao da je bombardovanje bilo teško i užasno vreme za Srbiju, a da je simbol svega toga ono što su u NATO nazivali kolateralnom štetom – odnosno, stradanje dece.

Upitan koje bi sećanje na to vreme izdvojio, on je novinarima u Beogradu rekao:

„Mogao bih milion stvari da izdvojim, sećanja bi navirala sat vremena, ali ono št jeste simbol i čime smo svi bili šokirani jeste ono što su oni nazivali kolateralnom štetom – ubijanje devetoro dece“.

Kako je rekao, svi smo zapamtili Sanju iz Varavarina koja je bila najbolja iz matematike, i Milicu Rakić, dvogodišnje dete iz Batajnice, nevino, nikom krivo ni za šta.

„To jeste ostao simbol strašnog zločina nad našim narodom“, rekao je Vučić.

Srbija se, kaže, danas diči svojom nezavisnošću i slobodarskom tradicijom.

„Srbija je vojno neutralna i tako će i ostati. I uvek će se boriti da bude dovoljno jaka da samu sebe zaštiti“, zaključio je on.

 

Parada da bude 9. maja, ne na godišnjicu agresije NATO

Aleksandar Vučić rekao da će Srbija u Nišu 24. marta obeležiti 20. godišnjicu NATO agresije, ali je sugerisao da vojna parada, koja je planirana za taj dan, bude održana na Dan pobede, 9. maja.

„Zamolio sam Ministarstvo odbrane, i policiju da parada na kojoj ćemo prikazati sve što imamo ne bude 24. marta već 9. maja na Dan pobede nad fažišmom i da tada pokažemo šta imamo i koliko je srpska vojska ojačala sopstvenim novcem“, rekao je Vučić na konferenciji „Dvadeset godina od bombardovanja Jugoslavije – pouke za evropsku bezbednost u 21. veku“.

Kako je rekao, 24. marta treba da se setimo svih koji su stradali i poginuli, ali isto tako da gledamo u budućnost, u kojoj „neće biti mesta za našu osvetu nikome, već da čuvamo i gradimo mir i da se zahvalimo onima koji su pomagali tada Srbiji i koji i danas razumeju poziciju Srbije“.

 

Turčak:Krivci još nisu kažnjeni,Vučić:Važno šta je bilo,ali

Predsednik Saveta Federacije Rusije Andrej Turčak rekao da je bombardovanje SRJ bilo akt agresije na samostalnu evropsku zemlju, a da krivci za to još nisu kažnjeni, što Rusija, ističe, veoma negativno ocenjuje.

On je u razgovoru sa novinarima zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, posle učešća na skupu posvećenom godišnjici bombardovanja, podsetio da je gornji dom ruskog parlamenta u dokument donetom prošle nedelje ponovo osudio taj akt i jednoglasno potvrdio ocene date i pre 20 godina.

„Važno je da izvedemo zaključke iz te tragedije i učinimo sve da se ona nigde, ni u Evropi ni u svetu, više ne ponovi“, rekao je Turčak.

Kako je rekao, sa srpskim predsednikom je jutros imao sadržajne razgovore, potpisana je i Beogradska izjava o konkretnim koracima za unapređenje saradnje Jedinstvene Rusije i SNS.

Razgovarali su o brojnim projektima, a najviš eo ulaganjima u sropsku želzicu i gasovodu.

Povodom kritika iz pojedinih krugova zbog tesne saradnje dve zemlje, Turčak je istakao da je Srbija otvorena za saradnju sa svim zemljama, a da je to što su odnosi Srbije i Rusije tako dobri – zasluga dvojice predsednika.

„Sa oduševljenjem smo ispratili rezultate posete predsednika Putina Srbiji. To nije bio samo znak podrške, već i konkretak razgovor o projektima i saradnji“, rekao je on, dodavši da je Rusija otvorena i za saradnju u oblasti kulture i dve crkve.

Najavio je da će krajem godine u Beogradu biti održan poslovni forum Jedinstvene Rusije i SNS s ciljem uspostavljanja mosta za saradnju.

„Odnosi između dve zemlje biće samo na uzlaznoj putanji“, zaključio je Turčak.

Vučić je, govoreći o održanom skupu i godišnjici bombardovanja, istakao da je važno analizirali šta se dešavalo ali i da se vidi kakvi su nam putevi u budućnost.

„Put Srbije je put očuvanja suvereniteta i vojne neutralnosti“, naglasio je Vučić. Zahvalan je, kaže, Turčaku na poseti Beogardu i što su dalje unapredili srpsko-ruske odnose i što su otvoreno jutros razgovarali.

Konstatovao je da je u prva dva meseca ove godine trgovinska razmena sa Rusijom ostvarila rast od 17 odsto, čime je veoma zadovljan.

 

Dogodi li se opet nasilje neće biti nekažnjeno

Predsednik Srbije poručio da nasilje, ako se dogodi tokom protesta, neće biti nekažnjeno.

„Jedino je važno da ne bude nasilja, svi koji ga počine odgovaraće“, naglasio je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Kaže da je juče pozivao demontrante da dođu kod njega, a ne da se iživljavaju nad novinarima.

Novinarka Ranka Čičak je rekla Vučiću da je dobila udarac u grudi od jednog učesnika protesta zbog pitanja koje je postavila, na šta je Vučić kazao: „naljutio se zbog pitanja, eto takvi su vam ti fini ljudi…“.

Vučić je rekao da ne očekuje da će se ponovo dogoditi nasilje, jer će svi koji ga počine biti kažnjeni.

Dodao je da sve što se juče dogodilo nije nikakvo iznenađenje.

Na pitanje da li u jučerašnjim događajima ima elemenata krivičnog dela, Vučić je rekao da je to pitanje za tužilaštvo i da time neće da se bavi.

„Njihovo ponasanje govori o osionosti, kukavičluku i bahatosti – kada napadate onog za koga znate da iz različitih razloga neće smeti da vam odogovori i da ga još ponižavate“, naveo je Vučić.

Podsetio je da su ponižavali policajca koji je samo profesionalno obavljao svoj posao.

Predsednik je dodao da neće tim protestima da daje veliki značaj pošto ove nedelje ima važne događaje i projekte za budućnost Srbije, kao i razgovore sa potencijalnim investitorima.

 

Vučić:Mislim da su napravili katastrofalne greške

Predsednik Vučić izjavio da ga više od toga zašto zapadne ambasade nisu reagovale na ono što se događalo tokom protesta u poslednja dva dana, zanima kako reaguju građani Srbije.

„Mene najviše zanima kako će da reaguje naš narod. I video sam juče kako su ljudi reagovali“, rekao je Vučić, upitan „zbog cega nijedna zapadna ambasada nije reagovala na nasilje opozicije“.

Vučić je napomenuo da su, koliko on poznaje narod i javno mnjenje u Srbiji, oni napravili katastrofalne greške i da je to rezulatat besa, frustracije, političke nemoći i nedostatka političkog programa tog dela opozicije.

„Ali, to nema veze sa tim da ugrožavate bilo fizički integritet nekih ljudi, bilo da ugrožavate imovinu, javnu ili bilo čiju privatnu imovinu. To ne može da se toleriše“, poručio je.

Dodao je da će narednih dana moći da se vide rezultati „veličanstvenih akcija“ opozicije.

„Da vidite koliko smo mi svi danas ugoženi, koliko su oni porasli, a mi pali… A, možda se iznedatite, pa vidite drugačije rezultate“, rekao je Vučić.

 

Na vlast se ne dolazi testerom, već izborima

Na vlast se dolazi izborima, demokratskim putem i demokratskim procesima, a time što ćete unositi testere i zauzimati neke prostorije ne znači da ste osvojili narodnu volju, poručio je predsednik Srbije.

Vučić je, nakon otvaranja 4. Beogradskog strateškog dijaloga „20 godina od bombardovanja Jugoslavije – pouke za evropsku bezbednost u 21. veku“, podsetio da je on legalno I legitimno izabran.

„Koji im je ovo put i Uskrs već, da oni misle da se sklanja neko silom. Možete jedino da me ubijete, jer sam ja legalno i legitimno izabran. Danas mi je legitimitet veći nego tada. Volja naroda je potrebna da se dođe na vlast“, naglasio je on komentarišući jučerašnje izjave lidera opozicije.

Na pitanje Tanjuga da prokomentariše izjavu portparolke Evropske komisije Maje Koncijančić da protesti treba da budu mirni i u okviru zakona kao što su bili pre ovog vikenda, Vučić je kazao da je i on to govorio.

„Možete da setate koliko hoćete, ali nasilje ne može. Nemamo problem sa šetnjama. Što se nas tiče smatramo da je važno da se dijalog odigrava u parlametu, ali oni koji nisu deo parlamenta naterali one koji jesu da izađu i da na silu probaju da nešto urade. Parlament je mesto gde se razgovara. Na to smo uvek spremni“, objasnio je on.

Kazao je da se ne plaši ni pritisaka, ni smrti, i da je to dokazao i juče celoj Srbiji.

Ukazao je da je tek juče video koliko je velika podrška građana, i koliko ne podržavaju nasilje.

„Mi nasilje da dozvolimo nećemo“, ponovio je i na najave da će ga skloniti kazao je da čeka još neku žešću akciju tokom koje mogu samo da ga ubiju, jer da beži neće, a izbori nisu zakazani za promenu vlasti.

„Neću da bežim, jer mi je savest čista, za razliku od Jeremića i Ðilasa nisam ukrao milione evra, a za razliku od Obradovića nisam fašista, već se borim protiv fašista“, rekao je Vučić.

Što se izjave zagrebačkog funkcionera Pavla Kalinića tiče, da iza protesta stoje strane službe sa ciljem da ga „dovedu u red“, kao i pisanja sarajevske i zagrebačke štampe, on je kazao da Kalinića ni ne poznaje, a da se hrvatski mediji uvek raduju njegovoj propasti, što ga čini srećnim, jer zna da je onda radio dobro za svoju zemlju.

izvor:studiob.rs

Related posts

Odleteo avion za Berlin i Frankfurt po naše građane

Katarina Popović

Vučić: Otvoren, iskren i ne lak razgovor s Grenelom

Aleksandra Miloševska

Saobraćajna nesreća na Starom Tamišu, jedna osoba lakše povređena

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija