7. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Godišnjica pogroma Srba na Kosovu i Metohiji

Obeležava se Dan sećanja na 17. mart 2004. – Pogrom na KiM, kada je u tri dana nasilja Albanaca nad Srbima 17, 18. i 19. marta 2004.proterano 4.012 Srba, nastradalo 28 osoba, a srušeno i zapaljeno 35 crkava i manastira i 935 srpskih objekata, Ako NATO nije u stanju da zaštiti srpski narod to će činiti Republika Srbija, poručio predsednik Vučić.

Vučić je, u obraćanju javnosti, rekao da se danas navršava 15 godina od velikog i strašnog pogroma koje su kosovsko-metohijski Albanci, uz podršku dela međunarodne zajednice poveli protiv srpskog naroda.

„I to je rezultiralo rušenjem i paljenjem 35 crkava i manastira, 935 sprskih objekata, od kojih 738 kuća, 10 javnih objekata, škola, pošta i domova zdrvalja. Proterano 4.012 Srba iz šest gradova i devet sela. Nastradalo je 28 osoba, a 994 je povređeno. Među njima 143 Srba i desetine pripadnika međunarodnih snaga. Izbrisana su dva sela – Slatina i Svinjare“, objasnio je on.

Vučić je kazao da danas pokušavaju na različite načine da opravdaju taj teški zločin protiv našeg naroda i izrazio bojazan da se da će, ukoliko međunarodna zajednica ne pokaže više objektivnosti, Albanci nastaviti sa tim u budućnosti.

Ukazao je da je tada bilo 38.000 pripadnika Kfora i 8.000 UNMIK policajca.

Rekao je da se plaši, imajući u vidu činjenicu da nije formirana ZSO, da nisu ostvarene norme Briselskog sporazuma, da su uveli takse i doneta platforma koja nije za, već protiv dijaloga.

„Što se tiče reakcije Srbije, ona će štititi svoj narod na KiM, čuvati svoj narod ukoliko oni koji moraju da ga čuvaju taj posao ne obave. Čini mi se da NATO nije dobro razumeo svoju ulogu i da mora da razume da je njihov posao u skladu sa Rezlucijom UN 1244 da na svakom mestu na KiM zaštite naš narod“, naglasio je on.

Vučić je naglasio da šalje jasnu poruku iz Beograda da je Srbija spremna da razgovara sa njima i da sarađuje, ali da očekuje i da reaguju u svakom trenutku ako srpski narod bude ugrožen.

„Ako NATO ne bude u stanju da to provede u delo, ima ko će moći da zaštiti naš narod“, podvukao je on.

Vučić je kazao da Srbija želi da nastavi dijalog i razgovore, ali da se plaši da je Priština svojom platformom i taksama, kao i svime drugim, pokazala da ga neće.
„Smatramo da je postizanje kompromisnog rešenja najbolje. Ako ga neko neće i ne želi, treba jasno i nedvosmisleno da kaže. Srbija će uvek biti spremna za razgovore i dijalog, ali dovoljno čvrsta i odlučna da sačuva svoj narod, i vitalne interese“, naglasio je on.

Komemorativna akademija na Velikoj sceni Narodnog pozorišta

Tim povodom, u 19 časova
biće održana komemorativna akademija na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Tom prilikom prisutnima će se obratiti ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević, nakon čega će biti održan prigodan umetničko – scenski prikaz o događajima tog 17. marta 2004.

Organizator komemorativne akademije je vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Programu će prisustvovati predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije, Vlade Republike Srbije, Vojske Srbije, Grada Beograda, diplomatskog kora u Srbiji, udruženja i građani opredel?eni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Tog 17. marta dogodio se pogrom na Kosovu i Metohiji, etnički motivisano nasilje nad Srbima.

Posledice martovskog nasilja ni do danas nisu sanirane, a najtragičnije je to što su pojedina mesta od tada ostala bez Srba i što se ni pet odsto tada proteranih nije vratilo u svoja mesta.

foto:google.com

Related posts

VUČIĆ OBIŠAO RADOVE NA IZGRADNJI VIJADUKTA KOD ČORTANOVACA

Zorana Stekovic

Novi red vožnje ATP-a

Jasmina Petkovic

Rukometaši “Dinama” poraženi od šampiona Srbije

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija