24. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Do besplatnih slušnih aparata samo u kliničkim centrima

Krajem januara, na osnovu izmene pravilnika Republičkog Fonda za zdravtsveno osiguranje, pacijentima koji o trošku Fonda za zdravstvo imaju prava na besplatna slušna pomagala mogu da prepisuju samo lekari specijalisti u kliničkim centrima, a ne kao do sada u opštim bolnicama.

Za slušne aparate koje mahom koriste stariji sugrađani i koje su ranije dobijali na osnovu izveštaja lekara specijaliste u pančevačkoj bolnici sada će morati da odlaze u Beograd ili  Novi Sad.

– U Opštoj bolnici u ambulanti ne možemo više prepisati slušni aparat odlukom Fonda, odnosno od 24. januara slušna pomagala mogu prepisati lekari u tercijalnoj zdravstvenoj ustanovi. Mi smo tu da im pomognemo da ostvare svoje pravo na sluni aparat. Moraju otići u Klinički centar Srbije ili Vojvodine, uput će dati doktor opšte prakse uz preporuku. Overiće na našoj komisiji, a u Novom Sadu postoje ordinacije koje su instalirane, da bi se što brže odradilo, objašnjava dr Veljko Božić

Pacijenti koji koriste slušne aparate sada ih mogu menjati na sedam godina, ali po zamenu ili novo pomagalo moraju otići u neki od kliničkih centara u Srbiji. U Opštoj bolnici potrebe za slušnima aparatom svake godine imalo je više od trista dvadeset osoba.

 

Related posts

Petković: Zločin u Goraždevcu ne sme i neće biti zaboravljen

Miroslava Cvejin

Plaketa grada Pančeva profesoru Amdžadu Parvaizu.

Mica Milakov

Novi protest studenata u Kosovskoj Mitrovici – “Baci plazmu preko Jarinja”

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija