8. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Ekologija Južni Banat Najvažnije Vesti

NESVAKIDAŠNJE: Vidre u Parku prirode “Ponjavica”

U Parku prirode “Ponjavica” pojavile su se vidre. Iako su prethodnih godina meštani tvrdili da je ovaj park stanište ovih životinja, nije bilo dokaza, dok nedavno vidre nisu uočili i uslikali radnici Čuvarske službe.

Park prirode “Ponjavica” je zaštićeno prirodno dobro. Nedavno su radnici Čuvarske službe na teritoriji Parka uočili, a zatim i uslikali vidre. Iako su meštani obližnjeg Banatskog Brestovca i Omoljice tvrdili da ove životinje nastanjuju “Ponjavicu” dokaza nije bilo, do pre nekoliko dana. Koliko je važno što vidre žive na području ovog prirodnog dobra govori činjenica da ove životinje iz porodice kuna, kao vešti plivači i bića koja se uglavnom hrane ribom, ne nastanjuju zagađenu vodu.

Prema merenjima hemijskog sastava vode u “Ponjavici”, koje vrši JKP “Zelenilo” primećen je smanjen procenat teških metala, što znači da je reka Ponjavica čistija nego ranije.

Parkom prirode “Ponjavica” upravlja JKP “Zelenilo”. Radnici Čuvarske službe imaju planirane akcije održavanja ovog prirodnog dobra.

Južni Banat poseduje jedno ovakvo bogatstvo, kao što je Park “Ponjavica”, koje nastanjuje više od 100 vrsta riba i ptica, koje nastanjuju i životinje koje žive samo u čistim sredinama, poput vidri, ali postoji jedan broj neodgovornih ljudi, koji to ne umeju da cene, već zloupotrebljavaju prirodna dobra, postavljaju mreže za ribolov, time narušavaju ekosistem i krše zakon. Čuvarska služba nedavno je iz reke izvukla 150 metara nelegalno postavljene ribarske mreže.

Na Ponjavici je dozvoljen jedino sportsko-rekreativni ribolov za koji je potrebna posebna dozvola, koju izdaje Čuvarska služba “Zelenila”, dozvole za ostale vode ne važe na području Parka prirode. Iz Čuvarske službe apeluju da građani samo odgovornim ponašanjem mogu da sačuvaju biljni i životinjski svet, kako bi Park prirode “Ponjavica” ostao ogromno bogatstvo Južnog Banata.

Related posts

Vučić Džonsonu: Izdrži, dragi prijatelju, i bori se!

Branislava Grčić

Vladika Nikanor osveštao zemlju na kojoj će biti izgrađen hram u Starčevu

Jasmina Petkovic

SNS ŠABAC: Zelenović direktno kriv zato što je Šabac žarište korone

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija