21. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Pančevo

Crveni krst : Dobrovoljno davanje krvi u nedelji obeležavanja 8.marta

Crveni Krst poziva sugrađanke da posete Gradsku akciju dobrovoljnog davanja krvi koja se održava u sredu 06.03. od 9,00 do 12,00 u Crvenom krstu Pančevo a koju, u susret obeležavanju Međunarodnog dana žena posvećujemo ženama, dobrovoljnim davaocima krvi i volonterkama Crvenog krsta Pančevo, svih generacija.

Upravo solidarnost žena i njihova posvećenost humanim vrednostima je vrlina koja vraća nadu i osmeh na lica onih kojima je podrška namenjena. Istraživanje Crvenog krsta Srbije o znanjima, stavovima i ponašanjima davalaca krvi koje je sprovedeno 2017. godine govori da broj žena među davaocima krvi raste, posebno u mlađoj populaciji. Prosečni davalac krvi u populaciji studenata u Srbiji je studentkinja, starosti 27 godina koja je dala krv 4 puta u redovnim intervalima i ima davaoce krvi među porodicom i prijateljima.

 

Poslednjih godina je sve više žena davalaca krvi a ovaj trend prati i povećanje broja mladih volonterki pri Crvenom krstu. Trend povećanja broja žena kako u strukturama Crvenog krsta, među volonterima i među davaocima krvi je u skladu sa promišljanjima Federacije Crvenog krsta u smislu da rodna jednakost zaista vodi ka jačoj i homogenijoj humanitarnoj akciji, odnosno ka dovoljnom broju jedinica krvi koje zajednički obezbeđujemo i na ovakav način.

 

Tokom 2019. godine, nacionalna društva Crvenog krsta i Crvenog polumeseca u 191 državi kontinurano će raditi na usvajanju mera koje treba da doprinesu rodnoj jednakosti u svim svojim kapacitetima. Više od polovine svetske populacije čine ženea u Srbiji žene čine 52% stanovništva sa tendencijom da ta činjenica bude reflektovana u svim sferama života.

 

Za Pokret Crvenog krsta različitost donosi kvalitet. Jednakim učešćem i žena i muškaraca u Crvenom krstu ne obezbeđuje se samo rodna jednakost i ravnopravnost već se povećava efikasnost i efektivnost našeg rada i doprinosa društvu. Formirana je i Globalna mreža Žena lidera u Pokretu Crvenog krsta i Crvenog polumeseca pod nazivom GLOW Red – „Sijaj crvenom (bojom)“koja će umnogome poboljšati aktivnosti na ovom planu.

 

Related posts

Organizovana radionica veza na kačarevačkom jezeru

Ivana Bogdanovski

Svetski dan osoba s autizmom. Svetski muzičar i naš bivši sugrađanin posvetio pesmu deci sa autizmom!

Nikoleta Dragaš

Vakcinom protiv zaraznih bolesti

neca

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija