27. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Kovin Vesti

Usvojen novi statut Opštine Kovin i rebalans budžeta

Odbornici su usvojili novi Statut opštine Kovin. Najviši akt lokalne samouprave donet je nakon sprovedene javne rasprave o nacrtu, po pribavljenom mišljenju Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i pošto je Opštinsko veće utvrdilo predlog.

Potreba za donošenjem novog statuta posledica je uvođenja novih zakona i propisa koji definišu nadležnosti organa lokalne samouprave, posebno u odnosu na Zakon o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je stupio na snagu 28. juna 2018. godine.

Najviše pažnje odbornici su na 17. zasedanju posvetili Predlogu odluke o mreži javnih osnovnih škola sa sedištem na teritoriji opštine Kovin. Stojanka Tasić, rukovodilac odeljenja za javne službe i opštu upravu i član radnog tima koji je sačinio elaborat na ovu temu i izradio nacrt odluke, iznela je hronološkim redom «kako smo stigli do ovakvog predloga».

Vlada Vojvodine 07. novembra 2018. dala je saglasnost na taj akt prema kojem i dalje imamo 10 matičnih škola, ali je napomenuto da je kraj godine rok za donošenje mreže u skladu sa Uredbom o kriterijumima za donošenje mreže javnih predškolskih ustanova i akta o mreži javnih osnovnih škola.

Uvažavajući kriterijume i po dobijenom pozitivnom mišljenju nacionalnih saveta mađarske i rumunske nacionalne manjine, radna grupa je predložila model koji podrazumeva pet matičnih škola na teritoriji opštine: sve tri postojeće u Kovinu, kao sedištu i administrativnom centru opštine ( izdvojeno odeljenje «Đurine « škole bila bi škola u Pločici; izdvojena odeljenja «Zmajeve škole» – Gaj i Dubovac; izdvojena odeljenja «Desankine» škole – Mramorak i Deliblato), zatim OŠ «Bora Radić» u Bavaništu i OŠ «Žarko Zrenjanin» u Skorenovcu, gde se nastava izvodi na mađarskom jeziku i obaveza je svih zaposlenih, kako je dodala Tasić, da znaju mađarski jezik, zbog čega bi, iako sa manjim brojem učenika, ova škola ostala posebno pravno lice. Škole u ostalim naseljenim mestima gube status pravnog lica i postaju izdvojena odeljenja kovinskih centralnih škola.

Usvojen je Izveštaj o izvršenju budžetskih sredstava budžeta opštine Kovin za 2018. godinu, a potom i prvi rebalans ovogodišnjeg budžeta – Odluka o izmeni i dopuni Odluke o budžetu opštine Kovin za 2019. i zaključak o izmeni i dopuni Zaključka o finansiranju rada ustanova javnih službi iz budžeta opštine Kovin u 2019. godini. Odbornici su usvojili Odluku o donošenju izmena i dopuna Prostornog plana opštine Kovin.

Doneta je i Odluka o izradi izmena i dopuna Plana generalne regulacije (PGR) za naseljeno mesto Kovin
Na sednici doneta je Odluka o naknadama za korišćenje javnih dobara kojom se, u skladu sa novim Zakonom o tome donetim 2018. godine, uvode dve vrste naknada: za promenu namene poljoprivrednog zemljišta i za korišćenje javne površine

Related posts

Sramotno je Nenada Živkovića predstavljati kao novinara

Mica Milakov

Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se sa predstavnicima digitalne zajednice

Jasmina Petkovic

Šest novih slučajeva koronavirusa, ukupno 18 obolelih u Srbiji

Jelena Obradović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija