7. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Pančevo

Humana misija: Hobotnice čudesnice za prvu borbu u životu

Hobotnice čudesnice  su pomoćno medicinsko sredstvo namenjeno prevremeno rodjenim beba. Izrađuju se od stoprocentrnog pamučnog konca i antalegijskog silikonskog punjenja i heklaju se po evropskim standardima. U našu zemlju stigle su slučajno.

Za hobotnice čudesnice već se čulo u našoj zemlji. Stigle su kod nas zahvaljujući maloj Jovani, koja je rođena sa nešto više od 500 grama. Majka je želele da joj pomogne dok je bila u inkubatoru i čula je za hobotnice koje su se već koristile u bolnicama u Danskoj. Zahvaljujući humanim članicama Fejsbuk grupe Hobotnice čudesnice i prevremeno rođene bebe sada u Srbiji mogu lakše da izdrže svoj boravak u bolnici.

U grupi Hobotnice čudesnice ima 617 članica, od  kojih 50 aktivno hekla hobotnice ali i sve ostalo što je neophodno bebama, kapice, čarapice, ćebad. Sve one rade jer žele da pomognu, ali sve  zavisi od donacija konca i ostalog materijala neophodnog za izradu hobotnica, koje se rade po strogo utvrđenim standardima, zbog bezbednosti beba.

Prilikom izrade hobotnice naprave se i one koje nisu po standardima, i one završe tamo gde mogu da pomognu.

Grupi se priključuju i mlađe i starije žene, one koje znaju i one koje ne znaju da heklaju i sve mogu da nauče ovaj zanat.

Hobotnice čudesnice koriste prevremeno rođene bebe u Institutima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Ginekološkim klinikama u Višegradskoj u Beogradu, Novom Sadu, bolnicama u Pančevu, Kruševcu, Kragaujevcu  i Somboru.

 

Related posts

Dan muzičke škole obeležen koncertom

Jasmina Petkovic

Servisne informacije za 2. decembar

Zorana Stekovic

Pretučen bivši fudbalski internacionalac u Pančevu!

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija