18. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Kovačica Kultura

Naivno slikarstvo kao univerzalni jezik sporazumevanja

Naivno slikarstvo je univerzalan jezik za meštane Kovačive, ali  i drugih naroda gde ima naivnih slikara. Sliku svako doživljava na svoj način, tako da su ovde reči nepotrebne.

 Četkice, boje, platno su jezik kojim svako govori, onaj koji ga ne zna savršeno svakako može da ga razume. BIlo da ste u Kovačici, Kini ili Engleskoj, naivno slikarstvo doživljavate na svoj način, ali ga istim jezikom svi govore. Ono je toliko rasprostranjeno da vam nije potreban prevodilac kako bi ga shvatili  jer su njegove poruke su jednostavne.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević je Vojvodinu, a pogotovu Kovačicu uzeo kao primer kako kultura služi kao univerzalni jezik, kao esperanto. Baš u ovom Južnobanatskom mestu, kultura doživljava svoj trijumf, objasnio je Vukosavljević.

Jan Bačur, jedan od najstarijih slikara kovačičke galerije,  slika skoro 70 godina, a kako kaže naslikao je blizu 3000 dela.

Najastariji slikar u Galeriji Babka rođen je 1906. godine, a najmlađi  1992. Prema rečima Pavela Babke, vlasnika Galkerije on sa ponosom ističe svoje dobre strane, ali i mane svojih slikara i dela.

Da bismo razumeli druge često kažu da nije neophodno da izgovorimo nijednu reč, nekada je dovoljan pogled kako bismo razumeli šta naš sagovornik želi da poruči. U ovom slučaju dovoljno je da poogledamo slike naivnih umetnika i to doživimo na nama svojstven način.

Related posts

,,Jedna knjiga – jedan grad“: Stvaralaštvo Harukija Murakamija

Nikoleta Dragaš

Izložba “Simboličke interpretacije tela” u Galeriji Gradske biblioteke

Jelena Obradović

Proglašeni pobednici konkursa za srednjoškolce “Evropa i ja”

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija