25. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika

VENECUELA IZ UGLA SRBIJE: Maduro je zakoniti predsednik – izabrao ga je narod

Spoljna politika Srbije, prvi put posle skoro 30 godina, smeta velikim silama, a na izjave naših zvaničnika obraća se velika pažnja. Zemlja kojoj su drugi stvorili probleme, od kojih se teško oporavljamo, sada ima svoj glas. Bitan je i reciprocitet. Ako drugi poštuju nas, moramo i mi poštovati njih. Imamo svoju politiku i držimo je se. Reakcije drugih zvaničnika su nebitne, makar dolazile i iz zemalja pod NATO plaštom.

Srbija nije stala na stranu venecuelanskog legalno izabranog predsednika. Srbija poštuje izbor naroda Venecuele. Vlast se ne osvaja na ulici, sa kolumbijskim helikopterima, pritiscima evroatlantskih diplomata, nasiljem koje razara državu. Srbija upravo brani princip da građani biraju vlast u svojoj državi bez pritisaka iz inostranstva. Vlast se dobija na izborima, voljom naroda.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro traži izbore i svima poručuje da će nastaviti da vlada zemljom i da je to njegova obaveza, u skladu sa Ustavom, kao i da je spreman da da život za odbranu zemlje.

– Moj život je potpuno posvećen odbrani domovine, hrabro kaže Maduro.

Scenario razaranja država sa značajnim prirodnim resursima viđen je i prilikom nasilnog razaranja SFRJ, a sa činjenicama i uticajima spoljnih sila tek se danas upoznajemo. Posledice svi znamo. Svi sad znamo i kako je do raspada došlo. Istina se ne može sakriti medijskim spinovanjima, niti pokušajima “velikih” da operu sebe za izazivanje ratova, bombardovanje, uništavanje sistema zarad stvaranja zavisnih kolonija.

Srbija se tome oduprla. Obnavlja se. Ustaje, iako kosovski Albanci koriste svaki momenat da uz podršku svetskih kolonizatora zveckaju oružjem i najavljuju nove ratove, iako hrvatski nacionalisti i mudžahedini iz BiH podržavaju pozive na nasilje i linč na ulicama brojnih gradova Srbije. Venecuela se odupire. Gledamo reprizu devedesetih u Srbiji i sudbine mnogih drugih država koje su želele da zaštite svoj suverenitet, svoju državnost, svoj narod. Svoje pravo.

Venecuelanski opozicioni vođa Huan Gvaido beži od izbora, a poziva svet da “oslobodi Venecuelu”. Da bude slobodna kao Srbija posle bombardovanja bez odobrenja UN, za koje su vođe opozicije klečale u Vašingtonu? Da bude slobodna kao Sirija, kolevka civilizacije, koja je do temelja bombama uništena, jer se demokratski izabran predsednik suprotstavio interesima svetskih kauboja zarad ineteresa svoje zemlje i naroda? Da bude slobodna kao Libija?

Srbija vodi principijelnu politiku zasnovanu na poštovanju međunarodnog prava, nemešanja u unutrašnje stvari suverenih država i rešavanju sporova mirnim putem. Možda bi od Srbije nešto mogli da nauče i oni koji su posle bombardovanja izgubili svako moralno pravo da govore o pravu i pravdi.

izvor : epancevo.rs

Related posts

Gost Lica nacije Dušan Bajatović: Srbija ima najbolji mogući kvalitet gasa

Vanja Vićentić

CG otvorila prelaze,SRB van spiska za ulazak bez karantina

Nikoleta Dragaš

SNS PANČEVO: Pavlov ostaje gradonačelnik do kraja mandata

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija