23. juna 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Vesti

Istinom protiv mržnje SzS prema Srbima

Nasuprot sumanutog Milojka Pantića, govornika Đilasa, Jeremića i Boška, koji je u Pančevu tvrdio da Srbi koriste Jasenovac kao simbol mržnje protiv Hrvata, Izraelski stručnjak za istraživanje Holokausta Gideon Grajf ustaški konclogor u Jasenovcu naziva Aušvicom Balkana.

Grajf tvrdi da aero-snimci područja Jasenovca iz 1945. godine, koji su nedavno otkriveni u arhivu Edinburga, otkrivaju postojanje mnogo većih masovnih grobnica rasutih na površini od najmanje deset kilometara kvadratnih.

– Ti snimci su jedan od konačnih dokaza na osnovu kojih ćemo, bojim se, morati čak da povećamo broj ubijenih u Jasenovcu sa 700.000 ili 800.000, što su današnje procene, rekao je Grajf.

Govoreći o svojoj studiji “Jasenovac-Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti”, Grajf je rekao da nema iluzija da će ova studija promeniti mišljenje revizionista i onih koji poriču činjenice, jer postoji negativno iskustvo sa onima koji negiraju Holokaust.

– Hiljade knjiga, hiljade svedočenja, hiljade istraživanja, hiljade dokumentarnih filmova nisu ih naterale da se predomisle – rekao je Grajf, koji, ipak, očekuje da pristojni i obrazovani ljudi uče iz njegove knjige bez predrasuda i da shvate tešku priču o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Govoreći o prvoj srpsko-jevrejskoj izložbi o Jasenovcu, koju je pre godinu dana priredio u UN, Grajf kaže da je internacionalizacija pitanja zaštite kulture sećanja na žrtve Jasenovaca veoma važna, kao i da su važni aktivizam i pomoć progresivnim i antifašističkim snagama u Hrvatskoj da se odupru talasu revizionizma i neoustaštva.

– Veoma je važno da se osnaži saradnja svih progresivnih snaga na zaustavljanju tog opasnog neoustaškog trenda u Hrvatskoj, koji može da ohrabri neonacističke pokrete i grupacije i u drugim zemljama, rekao je Grajf.

Autor monumentalne studije “Jasenovac-Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti”, Grajf, napomenuo je da je, dok je istraživao Jasenovac, naišao i na podatke o “Handžar diviziji” i njihovim dejstvima, te da je za njega i istraživanje stradanja u srebreničkoj regiji izazov, jer postoje različita tumačenja, ali ne i dve ili tri istine, već samo jedna.

On je naveo da ga je učešće mudžahedina u balkanskoj tragediji zainteresovalo kao istraživača koji dolazi iz Izraela, te da će se truditi da da sve od sebe da detaljno prouči sve aspekte stradanja svih naroda u delikatnoj srebreničkoj regiji.

Related posts

Korona uzela još 35 života u Srbiji, zaraženo još 1.787 osoba

Vanja Vićentić

SPORTSKI VIKEND: Dinamo 1945 bolji od starog rivala iz Sakula, rukometaši “pali” pred Metaloplastikom

Mica Milakov

Predsednik Vučić primio akreditivna pisma novih ambasadora Slovačke, Irana i Hrvatske

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija