24. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Zbog loše ishrane, vilica strada

Sve veći broj dece nosi pokretne protezice koje služe za ispravljanje zuba. Nažalost, u nekoj budućnodsti zbog lošeg načina ishrane vilica neće moći pravilno da se razvija i smanjivaće nam se broj zuba.

Brza industrijska hrana, prepuna šećera, malo žvakanja dovelo je do toga da se kod velikog broja dece nepravilno razvija vilica. Sve češće se kod dece događa da iako zubi nisu veliki, ne mogu da stanu jer nema dosta mesta jer je vilica zakrzljala. U nekoj ne tako dalekoj budućnosti dogodiće se da imamo sve manje zuba, što će predstavljati veliki problem. Jedan od čestih razloga zbog čega roditelji dovode decu kod stomatologa su takozvani krivi zubi koji se preklapaju jer ne mogu da stanu u vilicu.

Nije problem u tome da su zubi veliki pa ne mogu da stanu, već je problem nerazvijene vilice, gde svi zubi ne mogu da stanu. U nekoj budućnosti dogodiće se da imamo sve manje zuba koji će za posledicu imati smanjenje zuba u vilici. Već asada imamo puno dece koji nemaju umnjake. Polako se izbacuju i gornji sekutići i predkutnjaci i nekoj budućnosti smanji će se veliki broj zuba.

Zahvaljujući aparatićima ili protezama dosta anomalja kod zunba se moze popraviti. Međutim, doktor Živković napominje da je najveća greška što pojedini mališani proteze nose samo noću.

Saša Živković Idealno je da se aparatići nose 16 sati dnevno, 14 sati takođe dovoljno sve ispod toga nema nikakvog efekta, može doći do kontraefekta. Jer sve ono što se tokom noći koriguje klada se proteza nosi tokom dana se ponovo vrati i zubi su stalno u nekom klackanju.

Važno je sačuvati zube za ceo život jer oni nisu samo problem estetike već mogu uticati na druge organe zbog lošeg žvakanja.

Related posts

Grad predao pet projekata Upravi za kapitalna ulaganja

Jasmina Petkovic

Mihajlović: Obilaznica oko Beograda važna za Pančevo, do kraja godine uradićemo 7,7 kilometara

Bojana Kecic

Predsednik Vučić: Od Nemanje Majdova očekujem zlato na OI

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija