29. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Vučić sa šefom diplomatije Burundija

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ministrom inostranih poslova Republike Burundi Ezekjelom Nibižirom, kome je izrazio veliku zahvalnost za odluku te zemlje da prošle godine povuče priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i na tome što u međunarodnim organizacijama glasa u korist očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje.

 

Ministar Nibižira je preneo pozdrave i poruku predsednika Kurunzize da je odluka o podršci prijateljskoj Srbiji, u vidu povlačenja priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, duboko promišljena i nepromenjiva, jer se zasniva na poštovanju principa međunarodnog prava, zbog kojih Burundi nikad neće prihvatiti bilo kakav oblik secesije i uvek će se boriti za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

 

Predsednik Vučić je izrazio nadu da će i predsednik Kurunziza uskoro posetiti Srbiju, kako bi u budućnosti zajedno radili na podsticanju međudržavnih odnosa, sledeći i prijateljske veze iz perioda nekadašnje SFRJ. Srbija će uskoro u glavnom gradu Burundija otvoriti diplomatsku kancelariju, potvrđeno je na sastanku.

 

Sagovornici su tokom susreta izrazili očekivanje da međudržavna ugovorna regulativa u što skorije vreme bude upotpunjena, kako bi Srbija i Burundi imali i pravnu osnovu za uspostavljanje jače saradnje.

 

Predsednik Vučić i ministar Nibižira su se saglasili da postoje brojne mogućnosti za razvoj saradnje u oblastima infrastrukture, tehnološkog razvoja, trgovine, kao i u obrazovanju, zdravstvu, kulturi i sportu.

 

Ministar Nibižira je rekao da saradnja sa Srbijom može da se  uspostavlja i kroz Nacionalni plan za razvoj Burundija, koji je sveobuhvatan i pruža mnogo mogućnosti za investitore, te je pozvao i ulagače iz naše zemlje da ih koriste.

 

Related posts

Otvorena laboratorija “Vatreno oko” u Nišu, obrađivaće 1.000 testova dnevno

Nikoleta Dragaš

Dragi lekari i sestre, mnogo vas volimo!

Nikoleta Dragaš

Predsednik Vučić se sastao sa ruskim ambasadorom Bocan-Harčenkom

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija