28. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Najvažnije Vesti

Ko je zataškao “žutu” aferu izgradnje nove deponije!

Deset miliona evra koštala je Pančevce izgradnja nove deponije. A građena je, verovali ili ne, skoro 25 godina. Mnogo izvođača od te davne 1993. godine je prošlo, a najveći novac pokupila je “Monterra”, blizu 6.5 miliona evra, koja je u posao ušla 2004., a izlašla nekoliko godina kasnije. Nekako se potrefilo da sa izlaskom ove firme iz posla nestane i dokumentacija o izgradnji nove deponije.

Gradnja deponije “zakačila” je mandate Demokrata, Srđana Mikovića, Vesnu Martinović, Zorana Mihaljčića i novosrbijanca Dušana Mrvoša, kojem je posle izlaska “Monterre” iz ovog posla zapaljen novi audiA6. Dolaskom nove vlasti, utvrđeno je da na novoj deponiji fali više od trećine potrebnog šljunka.

Šljunak je preko folije na novoj deponiji nasipala firma „Montera” 2008. godine. Da bi na telu deponije bio sloj od 50 centimetara šljunka, prema projektu, trebalo je da bude isporučeno 14.400 kubika. Toliko piše i da je isporučeno i plaćeno. Međutim, nedostajalo je 5.000 kubika. Nova gradska vlast prijavila ovonadležnim organima.

I tu stupaju na scenu tvorci istine. Viši javni tužilac, u to vreme Gordana Čolić i Stanka Simonović tada predsednica Osnovnog suda. Do danas nije utvrđeno šta se desilo sa šljunkom, a nakon što je JKP Higijena o tome obavestila gradsku vlast, policiju i Više javno tužilaštvo u Pančevu, slučaj je prosleđen Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, koje ga je 16. juna 2015. godine prosledilo novosadskom Osnovnom tužilaštvu.

Zašto je to urađeno? Čolićevoj je isticao mandat, pa se plašila da joj neće biti produžen zbog najblaže rečeno lošeg rada, a setila se i da je svastika vlasnika “Monterre” Kopčalića, pa ne samo da je sebe izuzela, već čitavo pančevačko Tužilaštvo i gurnula predmet novosadskom.

Slučaj kao i sa Bagremarom, istraga se vrtela u krug, u Osnovnom sudu su podnošene krivične prijave protiv nebitnih ljudi, koji su u tih 25 godina na neki način učestvovali u izgradnji deponije, od arhitekata, nadzora…Epilog navodnih istraga i krivičnih prijava – ništa.

Vrhunac DS-NS koalicije bilo je uvođenje naplate korišćenja nove deponije koja nije bila završena. Pamte to Pančevci. Plaćali su dodatnu sumu na cenu smeća uz obrazloženje “za odvoženja smeća na novu deponiju” koja NIJE RADILA. Odluka je uvedena 2009. godine, a kraj radova nije bio ni na vidiku. Grad se obrukao i pred Šveđanima, koji su u jednom trenutku bili i donatori, kako bi se posao na deponiji konačno završio.

Konačno, nova vlast je uspela da izađe iz tog galimatijasa zvanog nova deponija, da je završi i otvori 2015. godine, posle skoro 25 godina. Odgovore na pitanja šta je sa šljunkom i šta se sve događalo u tih 24 godine izgradnje nove deponije javnost nikada neće izgleda dobiti…

Nastaviće se…

 

Related posts

DRUGI MEMORIJAL U SOMBORU ZA MIROSLAVA GUCUNJU

Ivana Bogdanovski

Pančevačke “Lavice” pripremaju školu mažoreta

Jasmina Petkovic

Danas je Ognjena Marija

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija