28. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Vučić: Za dve i po godine prava „revolucija“ u našim bolnicama

Za Insitut za majku i dete u Beogradu biće izdvojeno 263 miliona dinara, za izgradnju novog sterilnog bloka, odnosno odeljenja za transplantaciju koštane srži, najavio predsednik Aleksandar Vučić, posle obilaska te ustanove.

Predsednik Vučić posetio je Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“, gde je obišao Službu hematoonkologije sa sterilnim blokom.

„Danas smo se dogovorili, u petak će imati novac na računu – 263 miliona dinara za još jedan sterilni deo u Intitutu, da bismo još više dece mogli da lečimo“, preneo je Vučić novinarima.

Izneo je i podatak da je u Insitutu od osnivanja urađeno 294 transplantacije koštane srži.

„Ta deca su toliko divna… ne možete da se ne divite njihovoj hrabrosti. Kada vama dođe da zaplačete, dođe vam da se postidite, kada vidite njihovu hrabrost“, rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da je u Institut do sada uloženo 142 miliona dinara, a da će u kompletnu obnovu biti uloženo još oko 20 miliona evra.

„To je ogroman novac, i kao što u Loznici dajemo 30 miliona evra u bolnicu, ulaženo u Valjevu, u novu zgradu Infektivne klinike u Beogradu, u nove kliničke centre… U roku od dve – dve i po godine, očekujemo nedvosmilseno vidiljivo, svakom koraku, revoluciju u zdravstvenim centrima, bolnicama i kliničkim centrima“, istakao je Vučić.

Dodao je da je dirljivo videti ljubav lekara i medisicnkih sestara, ali pre svega majki, prema bolesnoj deci, koja se hrabro bore za život i budućnost.

Ponosan je, dodao je, na naše lekare koji su obezbedili da ljudi iz sveta dovode decu decu na lečenje.

„Za državu je važno da dodatno pojačamo mocguhnost ostanka naših lekara i sestara, kroz dalje povećanje plata. I to ubrzano. Da ih zamolimo da se i dalje trude i bore za našu decu kao i do sada“, rekao je Vučić.

Direktor Insituta Radoje Simić predočio je predsedniku da ta dečja bolnica ima spreman projekat za gradnju novog sterilnog bloka, posebnog odeljenja za transplantaciju koštane srži, gde je predviđeno da budu duplirani kapaciteti.

„U Srbiji godišnje oko 30-oro dece koja boluju od leukemije treba da se leči transplanatacijom koštane srži“, ukazao je Simić.

U Institutu za majku i dete leči se najveći broj dece obolele od malignih bolesti, a to je i jedini centar gde se radi transplantacija koštane srži kod dece, a od osnivanja do danas, urađene su 294 takve intervencije.

Ministarstvo zdravlja odobrilo je sredstva u iznosu od 100 miliona dinara za završetak banke matičnih ćelija u Intitutu, a u toku je i izrada glavnog projketa za temeljnu rekonstrkciju Instituta.

To će, prema rečima direktora Simića, biti najveća rekonstrukcija od osnivanja Instituta, a vrednost radova biće oko 20 miliona evra.

Rekonstrukcija će se raditi preko Kancelarije za javna ulaganja.

Planirano je da izrada projekta traje oko šest meseci, a da se u realizaciju tog posla krene u drugoj polovini godine.

Sa predsednikom, Institut su posetili ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević.

Related posts

Sebić u finalu OI u disciplini MK puška trostav

Miroslava Cvejin

Kisić Tepavčević: Socijalna sigurnost svim građanima, a naročito ranjivim grupama

Bojana Kecic

Preporuke Instituta “Tamiš” za početak poljskih radova

Jelena Obradović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija