2. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Najvažnije Vesti

Kako su Stanka i Basarić planirali da unište Južnu zonu

Advokat Predrag Basarić i sudija Stanka Simonović skovali su davne 2005. godine plan kako da uzmu pare od fabrika Južne zone, a da im paravan budu građani. Prvo je Basarić podbunio građane, a zatim je u ime istih podneo tužbu protiv fabrika, zbog trodnevnog jakog aerozagađenja.

Nevidljivi klijent mu je, između ostalih, bila i Stanka, tada istražni sudija Okružnog, danas predsednik Višeg suda u Pančevu. Tražila je novčanu odštetu za sebe i ćerku Vladanu, jer su navodno pretrpele “strah visokog intenziteta”.

Čak sedam sudija parničara odbilo je da sudi zbog sukoba interesa, jer su u spisima tužitelja pronašli svoje rođake, što ih je, po njihovom mišljenju diskvalifikovalo da vode procese. To je bilo zvanično. Nezvanično, znali su zašto je sve pokrenuto.

Slavica Martinović, tada predsednica Opštinskog suda, predlagala je advokatima da se tužba “podeli” na 18 delova, koliko u sudu ima sudija-parničara, što bi ne samo bilo jednostavnije za suđenje, već bi se i deobom 1.193 imena tužilaca povećala verovatnoća da sve sudije izbegnu rođake među njima. Advokati predvođeni Basarićem odbili su taj predlog.

Za razliku od građanskih tužbi, u slučaju “Stanka protiv fabrika” došlo je do ozbiljnog obrta. Reagovale su kompanije, jer su znale ko im radio glavi. Upućeno je pismo Vrhovnom sudu da se izuzmu pančevački sudovi zbog moguće pristrasnosti i pritisaka, pošto je tužilac u ovom slučaju koleginica sudijama koje treba da sude.

Problem je bio u okolnosti što bi, ako bi bio usvojen, zahtev sudije Stanke Simonović mogao “pokrenuti lavinu i postati zarazan”, te bi u budućnosti mnogo koštao fabrike Južne zone posle svakog, čak i minimalnog zagađenja životne sredine. Zahtev da se pančevački sudovi izuzmu je odbijen. Pakleno skovani plan Stanka-Basarić nije baš prošao kako su želeli, jer su predmeti odbijeni.

Tada je na scenu stupio predsednik Opštine Srđan Miković, visoki funkcioner DS, advokat po struci i veoma blizak ministarki pravde Snežani Malović. Posredujući, Miković je napravio “kompromis” sa Stankom i Basarićem, koji je pored Simonovićeve zastupao i građane. Fabrike nisu platile odšetu, ali ni tužilja Stanka nije platila sudske troškove. Da li su se Basarić i Stanka “iza kulisa” naplatili, to ne znamo.

Ako se pitate da li je Stanka vratila uslugu, ili je još vraća, kolegi advokatu Srđanu Mikoviću, koji je uticao na “uspešnost” njene karijere, možda mi možemo da onudimo odgovor. Činjenica je da Miković sada zastupa osobe koje su bile visoko pozicionirane u DS i po opštinama u Južnom Banatu, te da se baš u tim predmetima “zaboravljaju žalbe”, donose oslobađajuće presude…

Kada je reč o advokatu Predragu Basariću, njegovoj bližoj rodbini, kumovima, prijateljima i sudijama, svakako zaslužuje temeljnu analizu, kojom bi se možda bavio specijalni tužilac za organizovani kriminal.

Pančevci pričaju da postoji spisak ljudi koje je advokat Basarić navodno ojadio “ulivajući pravnu sigurnost” u prometu njihovih nekretnina.

Nastaviće se…

 

 

Related posts

Nedeljni plan akcija davanja krvi

Nikoleta Dragaš

Novčana nagrada najboljim studentima, podsticaj za nove uspehe

Jasmina Petkovic

Heroji reciklaže stanari Savske 8

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija