2. avgusta 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Najvažnije Vesti

Svetski dan radija. Sledeće godine Radio Pančevo slavi 40. rođendan !

Eksperimentalni program Radio Pančeva u trajanju od 7 minuta bio je emitovan 30. aprila 1980. godine tačno u podne. Na početku pripreman je program u trajanju od četiri  sata i bio je baziran na lokalne teme i događaje. Tokom vremena program je polako počeo da se širi i postaje sve duži. Tada je Radio funkcionisao kao deo  Novinsko- izdavačkog preduzeća „Pančevac“. Nakon podele tog Preduzeća 1994. godine formirana je RTV Pančevo. Do 2015. naša kuća funkcionisala je kao javno preduzeće. Procesom privatizacije iste godine naša kuća postaje privatno preduzeće pod imenom Radiotelevizija Pančevo d.o.o.

Naš program, jutarnji i popodnevni  sadrži sve informacije važne za funkcionisanje grada Pančeva i čitavog Južnog Banata kao i vesti iz zemlje i sveta….Radio Pančevo deo je RTV Pančevo  je regionalna radio – stanica za teritoriju Pančeva i Kovina, a emituje 24 sata programa dnevno a informativnu okosnicu čine vesti i jutarnji program „Svitanje“. Radio Televizija Pančevo je prema istraživanju IPSOS-A 2017. lider u kada je u pitanju poverenje građana o izveštavaju o Južnom Banatu.

 

Svetski dan radija obelezava se danas u znak sećanja na 1946. godinu kada je osnovan Radio Ujedinjenih nacija. UNESKO je 2011. proglasio 13. februar za Svetski dan radija, a 2013. godine je i Generalna skupština UN to formalno usvojila. Ovaj praznik radija proglasio je UNESKO u cilju promovisanja ovog medija koji dopire do najširih slojeva stanovnišva. Radio je posebno prilagođen da dopre do najudaljenijih zajednica i do ranjivih grupa: nepismenih, hendikepiranih, žena, mladih i siromašnih i ima moćnu i specifičnu ulogu u hitnim slučajevima i pomoći u katastrofama.  Radio je još uvek najdinamičniji, najbrži i najinteraktivniji medij koji postoji, koji se adaptira promenama u XXI veku i nudi nove načine interakcije i uključivanja. Jedan od pronalazača radija je i naš Nikola Tesla. On je prvi predstavio principe radija i prenos signala na velike daljine.

Related posts

Radovi na putevima u Dolovu

Vanja Vićentić

Predsednik Vučić dočekao avion sa 100.000 vakcina “Sputnjik Ve”

Jasmina Petkovic

Tkačke kolonije – čuvari tradicije i identiteta srpskog naroda

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija