27. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Kultura Najvažnije Vesti

Svedočanstvo vremena: Pola veka Kolonije, dve izložbe u Pančevu

Povodom 50 godina Likovne kolonije “Deliblatski pesak” u četvrtak, 14. februara,  biće otvorene dve izložbe u Pančevu. Na izložbama će se predstaviti stotinak radova od 1289, koliko je nastalo za vreme trajanja Kolonije. Izložbe će biti otvorene u Galeriji savremene umetnosti i Narodnom muzeju.

Likovna kolonija “Deliblatski pesak” osnovana je 1969. godine, a ovih 50 godina brzo je prošlo Čedomiru Kesiću, jednom od osnivača.

Stojan Boškov, predsednik Kulturno-prosvetne zajednice, istako je da je ova kolonije svedočanstvo vremena i da je najstarija gradska manifestacija.

Mile Ignjatović imao je najteži zadatak, da od 1289 radova nastalih u proteklih 50 godina izabere 100 onih koji će se naći na izložbama povodom značajnog jubileja.

Likovna umetnica Jelena Badnjevac Ristić je rekla da je 430 umetnika prošlo kroz ovu koloniju, a Milosav Urošević da je Pančevo postalo  jedan od likovnih centara zahvaljujući  Koloniji “Deliblatski pesak”. Dragan Đorđević osvrnuo se na prostor u kome rade umetnici.

Pedeset godina Likovne kolonije biće obeleženo izložbama Svedočanstvo vremena, deo će biti otvoren  u 18 sati u Galeriji savrmene umetnosti, dok će u 19 sati u Narodnom muzeju biti svečano otvaranje izložbe u četvrtak 14. februara. Publici će biti predstavljeni i katalog  povodom ovog jubileja.

 

 

Related posts

POSAO U PRAVOSUĐU: Nasledno pravo porodice Simonović?

Mica Milakov

Starčevački krizni štab: Situacija u Mesnoj zajednici pod kontrolom

Katarina Popović

Nedeljni red vožnje autobusa ATP-a

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija