27. februara 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Za 91 opštinu od Norveške 4,27 miliona evra

Projekat „Norveška za vas – Srbija“ vredan 4,27 miliona evra, u okviru kojeg se pruža pomoć 91 lokalnoj samoupravi u Srbiji, predstavljen je u Aleksincu, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

vucic-norveska-aleksinac

Projekat se sprovodi od avgusta 2018. do jula 2020.godine, u partnerstvu sa Vladom Srbije i u saradnji sa nacionalnim i lokalnim institucijama, a radi osnaživanja i razvoja nerazvijenih područja u Srbiji, odnosno gradova i opština koji spadaju u treću i četvrtu grupu razvijenosti.

Fokus je na povećanju mogućnosti zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, na podršci socijalnoj koheziji i inkluziji u nerazvijenim područjima.

Takođe, projekat je usmeren na poboljšanje životnih uslova i razvoju lokalne infrastrukture i jačanju informacione bezbednosti Vlade Srbije.

Skup je otvorio domaćin, predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković koji se zahvalio Ambasadi Kraljevine Norveške na projektima koji su realizovani prethodnih godina, u saradnji sa Ambasadom i UNOPS-om.

On je dodao da je Aleksinac i dalje zaniteresovan da podižemo nivo te saradnje.

Zahvalio je i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na poseti i dodao da je Aleksincu čast što je domaćin današnjeg skupa.

Istakao je i da je Vučić posećivao Aleksinac više nego svi predsednici države u poslednjiu zadnjih 100 godina skupa i dodao da odlično poznaje i seosko područje na teritoriji Aleksinca, te primetio da ta činjenica dovoljno govori.

U sklopu projekta „Norveška za vas -Srbija“ do sada su sprovedena dva poziva za finansiranje projekata za razvoj lokalne infrastrukture i za sprovođenje stručnih obuka u skladu sa lokalnim akcionim planovima za zapošljavanje koje će Norveška finansirati sa milion evra.

Ocenjivanje pristiglih predloga projekata trebalo bi da bude završeno u martu 2019. godine, a finansijsku podršku od 30.000 do 100.000 evra dobiće najmanje osam projekata za razvoj lokalne infrastrukture.

Tokom trajanja projekta „Norveška za vas – Srbija“, biće objavljeni i pozivi za projekte privatnog sektora kojk će povećati mogućnosti za zapošljavanje.

Takođe, predviđena je i izgradnja cevovoda u vodovodnoj mreži u Preševu dužine 7,7 kilometara.

U cilju unapređenja usluga socijalne zaštite u Srbiji, Norveška će podržati inovativna rešenja u upravljanju ljudskim resursuma u pet pilot lokalnih samouprava i njihovim centrima za socijalni rad.

Norveška podržava razvoj Srbije kroz finansiranje različitih projekata koje sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS.

Predstavljanju projekta prisustvuju i ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević, kao i čelnici lokalnih samouprava kojima se pruža pomoć.

Related posts

Deo Kačareva bez vode

Katarina Popović

Dan muzičke škole obeležen koncertom

Jasmina Petkovic

Uskršnja liturgija u Svetouspenskom hramu

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija