15. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Za 91 opštinu od Norveške 4,27 miliona evra

Projekat „Norveška za vas – Srbija“ vredan 4,27 miliona evra, u okviru kojeg se pruža pomoć 91 lokalnoj samoupravi u Srbiji, predstavljen je u Aleksincu, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

vucic-norveska-aleksinac

Projekat se sprovodi od avgusta 2018. do jula 2020.godine, u partnerstvu sa Vladom Srbije i u saradnji sa nacionalnim i lokalnim institucijama, a radi osnaživanja i razvoja nerazvijenih područja u Srbiji, odnosno gradova i opština koji spadaju u treću i četvrtu grupu razvijenosti.

Fokus je na povećanju mogućnosti zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, na podršci socijalnoj koheziji i inkluziji u nerazvijenim područjima.

Takođe, projekat je usmeren na poboljšanje životnih uslova i razvoju lokalne infrastrukture i jačanju informacione bezbednosti Vlade Srbije.

Skup je otvorio domaćin, predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković koji se zahvalio Ambasadi Kraljevine Norveške na projektima koji su realizovani prethodnih godina, u saradnji sa Ambasadom i UNOPS-om.

On je dodao da je Aleksinac i dalje zaniteresovan da podižemo nivo te saradnje.

Zahvalio je i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na poseti i dodao da je Aleksincu čast što je domaćin današnjeg skupa.

Istakao je i da je Vučić posećivao Aleksinac više nego svi predsednici države u poslednjiu zadnjih 100 godina skupa i dodao da odlično poznaje i seosko područje na teritoriji Aleksinca, te primetio da ta činjenica dovoljno govori.

U sklopu projekta „Norveška za vas -Srbija“ do sada su sprovedena dva poziva za finansiranje projekata za razvoj lokalne infrastrukture i za sprovođenje stručnih obuka u skladu sa lokalnim akcionim planovima za zapošljavanje koje će Norveška finansirati sa milion evra.

Ocenjivanje pristiglih predloga projekata trebalo bi da bude završeno u martu 2019. godine, a finansijsku podršku od 30.000 do 100.000 evra dobiće najmanje osam projekata za razvoj lokalne infrastrukture.

Tokom trajanja projekta „Norveška za vas – Srbija“, biće objavljeni i pozivi za projekte privatnog sektora kojk će povećati mogućnosti za zapošljavanje.

Takođe, predviđena je i izgradnja cevovoda u vodovodnoj mreži u Preševu dužine 7,7 kilometara.

U cilju unapređenja usluga socijalne zaštite u Srbiji, Norveška će podržati inovativna rešenja u upravljanju ljudskim resursuma u pet pilot lokalnih samouprava i njihovim centrima za socijalni rad.

Norveška podržava razvoj Srbije kroz finansiranje različitih projekata koje sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS.

Predstavljanju projekta prisustvuju i ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević, kao i čelnici lokalnih samouprava kojima se pruža pomoć.

Related posts

Ministar i predsednik PS-a Vulin: Pre će nestati korona, nego Turkovićkina mržnja i strah od Vučića i Srbije

Vanja Vićentić

Vučić: Ponosni na odnose sa Rusijom

Zorana Stekovic

U Srbiji još 1.960 novih slučajeva zaraze korona virusom

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija