21. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

PREDSEDNIK VUČIĆ U ALEKSINCU: Hvala Norvežanima što nas uče da radimo i štedimo

Projekat „Norveška za vas – Srbija“ vredan 4,27 miliona evra usmeren je na pomoć 91 lokalnoj samoupravi. Predsednik Vučić na skupu u Aleksincu poručio da se kroz takve projekte uči kako se transparentno i odgovorno obavlja posao u lokalnim samoupravama.

Posetom Aleksincu i Pčinjskom okrugu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić počeo je kamapanju „Budućnost Srbije“ u kojoj će obići svih 29 okruga u Srbiji kako bi građanima predstavio postignute rezultate, kakvi su dalji planovi i da čuje njihove primedbe.

Vučić se obratio učesnicima skupa na kojem učestvuju čelnici 91 lokalne samouprave uključene u projekat „Norveška za vas – Srbija“.

„Norveška iskren prijatelj Srbije. Hvala što nas učite da radimo, što nas učite procedurama, što će značiti više ušteđenog novca i više bolje potrošenog novca u budućnosti“, rekao je Vučić i zahvalio za pomoć Norveške koja traje od 2000. godine i koja iznosi 250 miliona evra kroz različite donacije.

Kako je rekao, važno je što je na današnjem skupu veliki broj predsendika opština, ne samo projekta i novca koji će biti izdvojen za njih u iznosu od 4 200 000 evra, već i zbog toga što će kroz projekte naučiti kako se transparentno i odgovorno obavlja posao u lokalnim samoupravama.

„Vole naši predsednici opština kad dobiju novac sa strane a posebno nenamenske pare od vlade pa da troše kako hoće, ali nama je važno da dobijaju preko vas i UNOPS-a da znamo kako se troši“, rekao je Vučić.

On je kao primer naveo da postoji veliki broj vrednih žena, koje imaju svoje radionice i koje su spremne da rade i po 12 sati, ali da neko mora da pomogne da ti njihovi prizvodi izađu na tržište i da se te žene dodatno zaposle.

Vučić kaže da je Srbija zahvalna Norveškoj jer njihova podrška ide u različitim pravcima – od borbe protiv nasilja nad ženama, preko vladavine prava, demokratije i do podrške u najtežim trenucima kao što je to bilo u Obrenovcu.

„Posebno sam srećan jer se sada ulaže u Aleksincu u negu starijih osoba ali i zbog Novog Pazara i škole “Stefan Nemanja“ „, dodao je on.

Vučić se zahvalio norveškom ambasadoru Arne Sanes Bjornstadu. „Hvala vam, ja vas molim da razmotrite molbu da date još malo para“, rekao je Vučić kroz osmeh i dodao da veruje da ga ambasador neće odbiti.

„Hvala na svakoj vrsti podrške i pomoći, izuzetno to cenimo i želimo još mnogo toga da naučimo od vas i da ljudi u Srbiji vide i osete deo života, način na koji živite u Norveškoj i u jednom delu razvijenog sveta“, rekao je Vučić.

Projekat se sprovodi od avgusta 2018. do jula 2020.godine, u partnerstvu sa Vladom Srbije i u saradnji sa nacionalnim i lokalnim institucijama, a radi osnaživanja i razvoja nerazvijenih područja u Srbiji, odnosno gradova i opština koji spadaju u treću i četvrtu grupu razvijenosti.

Fokus je na povećanju mogućnosti zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, na podršci socijalnoj koheziji i inkluziji u nerazvijenim područjima.

Takođe, projekat je usmeren na poboljšanje životnih uslova i razvoju lokalne infrastrukture i jačanju informacione bezbednosti Vlade Srbije.

Skup je otvorio domaćin, predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković koji se zahvalio Ambasadi Kraljevine Norveške na projektima koji su realizovani prethodnih godina, u saradnji sa Ambasadom i UNOPS-om.

On je dodao da je Aleksinac i dalje zaniteresovan da podižemo nivo te saradnje.

Zahvalio je i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na poseti i dodao da je Aleksincu čast što je domaćin današnjeg skupa.

Istakao je i da je Vučić posećivao Aleksinac više nego svi predsednici države u poslednjiu zadnjih 100 godina skupa i dodao da odlično poznaje i seosko područje na teritoriji Aleksinca, te primetio da ta činjenica dovoljno govori.

U sklopu projekta „Norveška za vas -Srbija“ do sada su sprovedena dva poziva za finansiranje projekata za razvoj lokalne infrastrukture i za sprovođenje stručnih obuka u skladu sa lokalnim akcionim planovima za zapošljavanje koje će Norveška finansirati sa milion evra.

Ocenjivanje pristiglih predloga projekata trebalo bi da bude završeno u martu 2019. godine, a finansijsku podršku od 30.000 do 100.000 evra dobiće najmanje osam projekata za razvoj lokalne infrastrukture.

Tokom trajanja projekta „Norveška za vas – Srbija“, biće objavljeni i pozivi za projekte privatnog sektora kojk će povećati mogućnosti za zapošljavanje.

Takođe, predviđena je i izgradnja cevovoda u vodovodnoj mreži u Preševu dužine 7,7 kilometara.

U cilju unapređenja usluga socijalne zaštite u Srbiji, Norveška će podržati inovativna rešenja u upravljanju ljudskim resursuma u pet pilot lokalnih samouprava i njihovim centrima za socijalni rad.

Norveška podržava razvoj Srbije kroz finansiranje različitih projekata koje sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS.

Predstavljanju projekta prisustvuju i ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević, kao i čelnici lokalnih samouprava kojima se pruža pomoć.

Related posts

Vučić posle razgovora s Kurtijem: Branio sam interese Srbije

Nikoleta Dragaš

Centralna skupštinska tema – rebalans

Nikoleta Dragaš

OŠ „Sveti Sava“ proslavila školsku slavu i Dan škole

Jelena Obradović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija