6. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Osumnjičeni se terete za „rasnu i drugu diskriminaciju“

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu policija je privela na saslušanje dvojicu mladića za koje se sumnja da su u subotu nosili improvizovana vešala na protestu „jedna od pet miliona“, a radi se o pristalicama pokreta Dveri i Saveza za
Srbiju, rekla je državna sekretarka u MUP-u Srbije Biljana Popović Ivković.

Oni se sumnjiče da su počinili krivično delo iz člana 387 (rasna i druga diskirimnacija), rekla je za Tanjug portparol tužilaštva Irena Bjeloš.

Krivični zakonik Srbije propisao je šest stavova za ovo krivično delo, za koje je zaprećena kazna od tri meseca do tri godine zatvora, a za teže oblike od šest meseci do pet godina zatvora.

Mediji su preneli da se osumnjičeni trenutno nalaze na saslušanju u Policijskoj upravi Beograd. Ukoliko im bude određeno zadržavanje do 48 sati – značiće da su uhapšeni i da će u tom roku biti privedeni na saslušanje u tužilaštvo.Ona je za TV Pink rekla i da će od te dvojice mladića biti uzete izjave.

Državna sekretarka u MUP-u Srbije Biljana Popović Ivković je rekla i da je uhapšena i osoba naoružana automatskim oružjem koja je pretila vešanjem sinu predsednika Srbije Aleksandra Vučića..

Navela je da su negiranje i izvrtanje istine kada je reč o vešalima „budalaštine“ i pokušaj opravdavanja „monstruoznog i krajnje nedemokratskog čina Dragana Ðilasa i drugih lidera Saveza za Srbiju“.

Popović Ivkovićeva ocenila je da su vešala i demonstracija nasilja direktna posledica ostrašćene retorike i mržnje SzS i pretnja da svi koji misle drugačije mogu završiti na vešalima, koja su sinonim za fašizam.

„Ne samo da vešala unose nemir i strah kod građana, već bude devijantne ličnosti, manijake i polusvet i poručuju da je demonstracija nasilja legitimna i da su monstruozni zločini dozvoljeni u Srbiji“, rekla je Popović Ivkovićeva.

Državna sekretarka MUP-a Srbije ocenila je da je raspirivanje nasilja opasna stvar i da ne čudi što ima sve više pretnji na društvenim mrežama i što su žrtve postala i deca, u ovom slučaju deca predsednika Srbije kojima prete smrću i silovanjem.

„Sva deca su sigurna i bezbedna, nećemo dozvoliti ugrožavanje njihove niti bilo čije bezbednosti zbog nedosanjanog sna onih koji bi nasiljem da se vrate na vlast“, kazala je Biljana Popović Ivković.

Ona je dodala da su izvinjenja Dragana Ðilasa postala „vrlo ofucana“ i da veruje da ih građani više ne prihvataju.

Navodeći da pretnje nisu dopustive u Srbiji, istakla je i da će pripadnici MUP-a poštovati zakone, a da je na sudovima da sude nezavisno.

Zbog velikog uznemirenja javnosti, policija je juče najavila intenzivnu potragu za licima koja nosili vešala ulicama Beograda.

Na društvenim mrežama u nedelju pojavile su se fotografije sa protesta u Beogradu od subote na kojima se vide vešala na stubu koji nosi jedan od učesnika protesta.

Zbog vešala na Terazijama, pretnji vešanjem sinu predsednika Republike, stigle su broje osude u javnosti na društvenim mrežama i u medijima.

Related posts

Nagrađeno sedam policajaca za ostvarene rezultate i efikasan rad

Aleksandra Miloševska

Razbijaju po Americi, postoje i u Srbiji: Šta je “ANTIFA”?

Katarina Popović

Rekonstrukcija zvonika pri kraju, fasada Preobraženskog hrama dogodine

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija