27. februara 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika

O Vučiću najviše negativnih tekstova

Petnaesti broj Kvartalnog Medijametra koji obuhvata period jul – septembar 2018. godine predstavljen je u Medija centru. U ovom izdanju na osnovu uzorka od 2.248 tekstova sa naslovnih strana analizarani su štampani mediji u Srbiji i sadržaji koje plasiraju.

U istraživanju Kvartalni  medijametar, analiza štampanih medija u Srbiji u periodu jul – septembar 2018. godine  obuhvaćeno je  7 dnevnih novina kao i 5 nedeljnika. Uzorak  čine  tekstovi sa naslovnih strana gotovo svih štampanih medija u Srbiji.

Analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da nedeljne novine vrlo kritički pišu o predsedniku Aleksandru Vučiću i aktuelnoj vlasti. Dodaje da se u tom slučaju razlikuju dva stila pisanja. Prvi je radikalni koji osporava sve što vlast uradi a to su nedeljnici NIN i Vreme dok su Nedeljnik i Novi magazin blaži u osudi i neosnovanoj kritici aktuelne vlasti.

Stanković ističe da su prisutne optužbe da je vlast fašistička uprkos demokratskom Ustavu i legitimno izabranoj vlasti. Rezultati istraživanja jasno pokazuju da cenzura u štampanim medijima ne postoji kaže Stanković,  iako suprotno govore oni koji imaju svu slobodu da neosnovano u  negativni kontekst stavljaju predsednika Vučića i važna politička pitanja za našu zemlju.

Stanković objašnjava  da  naš medijski prostor  uglavnom karakterišu brojne neosnovane osude i osporavanja kako u medijima tako i među političkim akterima. Kada se govori o opoziciji , ona ima podršku onih medija koji kritički pišu o vlasti dodaje Stanković.

Od pojedinačnih aktera u istraživanju  izdvajaju se predsednik Vučić, premijerka Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Od lidera takozvane opozicije najviše su bili zastupljeni oni koji plasiraju neistine o cenzuri medija a to su Dragan  Đilas i Vuk  Jeremić. Prvi put od kako se vrši istraživanje Medijametar prva tema prema zastupljenosti u dnevnoj štampi nije politički život u Srbiji, već Kosovo i odnosi Beograda i Prištine. O ovoj temi napisano je blizu 400 tekstova što je gotovo trostruko više u odnosu na prethodni kvartal.

Related posts

Predsednik Vučić čestitao dan RS predsednici Cvijanović

Vanja Vićentić

NOVE BOLESNE PRETNJE OPOZICIJE VUČIĆU! Pristalica 1 od 5 miliona, učesnica nasilnih protesta ispred Skupštine, objavila jezive poruke kojima poziva na smrt predsednika Srbije!

Mica Milakov

Vučić čestitao novoizabranom italijanskom premijeru Dragiju

Mirjana Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija