27. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika

O Vučiću najviše negativnih tekstova

Petnaesti broj Kvartalnog Medijametra koji obuhvata period jul – septembar 2018. godine predstavljen je u Medija centru. U ovom izdanju na osnovu uzorka od 2.248 tekstova sa naslovnih strana analizarani su štampani mediji u Srbiji i sadržaji koje plasiraju.

U istraživanju Kvartalni  medijametar, analiza štampanih medija u Srbiji u periodu jul – septembar 2018. godine  obuhvaćeno je  7 dnevnih novina kao i 5 nedeljnika. Uzorak  čine  tekstovi sa naslovnih strana gotovo svih štampanih medija u Srbiji.

Analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da nedeljne novine vrlo kritički pišu o predsedniku Aleksandru Vučiću i aktuelnoj vlasti. Dodaje da se u tom slučaju razlikuju dva stila pisanja. Prvi je radikalni koji osporava sve što vlast uradi a to su nedeljnici NIN i Vreme dok su Nedeljnik i Novi magazin blaži u osudi i neosnovanoj kritici aktuelne vlasti.

Stanković ističe da su prisutne optužbe da je vlast fašistička uprkos demokratskom Ustavu i legitimno izabranoj vlasti. Rezultati istraživanja jasno pokazuju da cenzura u štampanim medijima ne postoji kaže Stanković,  iako suprotno govore oni koji imaju svu slobodu da neosnovano u  negativni kontekst stavljaju predsednika Vučića i važna politička pitanja za našu zemlju.

Stanković objašnjava  da  naš medijski prostor  uglavnom karakterišu brojne neosnovane osude i osporavanja kako u medijima tako i među političkim akterima. Kada se govori o opoziciji , ona ima podršku onih medija koji kritički pišu o vlasti dodaje Stanković.

Od pojedinačnih aktera u istraživanju  izdvajaju se predsednik Vučić, premijerka Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Od lidera takozvane opozicije najviše su bili zastupljeni oni koji plasiraju neistine o cenzuri medija a to su Dragan  Đilas i Vuk  Jeremić. Prvi put od kako se vrši istraživanje Medijametar prva tema prema zastupljenosti u dnevnoj štampi nije politički život u Srbiji, već Kosovo i odnosi Beograda i Prištine. O ovoj temi napisano je blizu 400 tekstova što je gotovo trostruko više u odnosu na prethodni kvartal.

Related posts

Čudesna sudbina Ane Lalić – novinarke koja je utekla svakoj odgovornosti!

Mica Milakov

Ministar Vulin: “Jumko“ proizvodi najbolje, a pripadnici Vojske Srbije najbolje i zaslužuju

Jasmina Petkovic

SNS Šabac: Zelenović nastavlja kampanju laži

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija