29. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

„Zaštitimo se od duvana“

Preventivni centar Doma zdravlja i ove godine obeležiće 31. januar, Nacionalni dan bez duvana. Cilj obeležavanja je da se javnost upozori na štetne efekte upotrebe duvana kao i izlaganja duvanskom dimu. Slogan  ovogodišnjeg obelažavanja je , a ovim povodom biće organizovano i predavanje za učenike Mikine škola kao i akcija preventivnih pregleda u ovoj školi.

Dovoljno je samo 15 dana da se neko navikne na to da koristi svakodnevdno cigarete i da se stvori nikotinska zavisnost, kaže doktorka Zorica Sokić iz Doma zdravlja Pančevo. Nikotinska zavisnost druga je po redu, odmah posle  zavisnosti od droga. Prema njenim rečima duvanski dim štetan je za sve organe u organizmu i faktor rizka za mnoge bolesti.

Prema rečima doktorke Sokić, urađeno je istraživanje 2017. godine  u uzrastu od 13 do 15 godina i pokazalo se da veliki procenat deca  u tom uzrastu već puši redovno ili je probalo cigarete. Ona ističe da je duvanski dim naročito štetan za mlad organizam.

Preventvini centar Doma zdravlja će 31. januara na Nacionalni dan bez duvanskog dima održati predavnje za učenike Osnovne škole „Miroslav Antić“, dok će zaposleni u ovoj školi moći da urade preventivne preglede.

Related posts

Ministar Vulin povodom smrti dečaka na Karaburmi: Apsolutno podržavam protest građana

Miroslava Cvejin

Održani “Babinkovi susreti” u Kovačici

Mirjana Popović

Vučić: Možemo i uspeli smo za Srbiju i svu našu decu

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija