26. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Vučić: Verujem da ćemo imati podršku Slovenije za KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je sa predšednikom Slovenije Borutom Pahorom razgovarao o unapređenju bilateralne saradnje dve zemlje na političkom i ekonomskom planu, o rešavanu pitanja KiM i zahvalio mu na podršci evropskom putu Srbije.

Predsednik Srbije rekao da je na tom putu ključan odnos Beogada i Prištine i da je i o tome razgovrao sa Pahorom – o pronalaženju rešenja koje bi garantovalo sigurnost, budućnost i mir ako dojdemo do takve pozicije.

Aleksandar Vučić i Borut Pahor ukazuju na prijateljske odnose Srbije i Slovenije, što se ogleda i u trgovinskoj razmeni dve zemlje. Na putu ka članstvu u EU, Srbija će imati podršku Ljubljane, poručuje Pahor. Oba predsednika ukazuju da značajnu ulogu na tom putu ima dijalog sa Prištinom.

Predsednik  Vučić je na konferenciji za medije sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom rekao da između Beograda i Ljubljane vladaju odnosi prijateljstva i da je ekonomska saradnja u porastu.

Vučić je podsetio da je ovo treća Pahorova poseta za 10 godina i da ona svedoči o dobroj dinamici razvoja.

Kada je prvi put bio zvanično u Beogradu, dve zemlje su imale trgovinsku razmenu u vrednosti od oko 500 miliona evra, a ona je dostigla sada 1,3 milijarde evra.

“To pokazuje da naši odnosi jesu bolji. Srbija Sloveniju doživljava kao iskrenog prijatelja. Imamo odnose međusobnog uvažavanja i prijateljstva. Verujem da oni mogu da budu još bolji”, rekao je Vučić.

Na sastanku dvojice predsednika bilo je i reči o bilateralnim i regionalnim političkim pitanjima.

“Cenimo ulogu Pahora u regionalnim pitanjima. Zahvalan sam mu na ličnom angažovanju u procesu Brdo–Brioni, smatramo da doprinosi stabilizaciji prilika u regionu i verujem da će susret u Tirani biti od velikog značaja za ceo region”, naveo je predsednik Srbije.

Ukazao je da na evropskom putu Srbija imamo podršku Slovenije. “Najveći broj slovenačkih eksperata učestvovao je u pružanju pomoći na evropskom putu, želimo da se ubrza taj put”, istakao je Vučić.

Ukazao je da je na tom putu ključno pitanje odnosa Beograda i Prištine. Uveren je da ćemo, ako uspe da se dođe do rešenja, Beograd imati podršku Ljubljane.

“Istovremeno, želimo da glas Slovenije bude još snažniji u EU, uvereni smo da može da dovede do daljeg razumevanja potreba građana Srbije. Sve što možemo da uradimo u jačanju ekonomskih i kulturnih veza, sprota, obrazovanja, Srbija je u potpunosti spremna da to učini”, naveo hje Vučić.

Pahor je u obraćanju poručio da Srbija ima podršku Slovenije na svom evropskom putu. I on ukazuje na značaj dijaloga sa Prištinom.

“Kao tvoj prijatelj i prijatelj Srbije želim da kažem da podržavam taj dijalog i ne vidim mu alternativu. Ne znam kad i kako će se završiti, to zavisi od bilateralnih razgovora, ali ono što može Slovenija kao prijatelj sa svima u regionu da pomogne, ja sam ponudio”, rekao je Pahor Vučiću na konferenciji za medije.

 

Related posts

Vučić i Brnabić sa kineskim stručnjacima

Zorana Stekovic

16 laptopova za Dom zdravlja u Kosovskoj Mitrovici

Mica Milakov

Tradicionalni „Dani dunje“ održani su u Vladimirovcu

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija