25. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Nekategorizovano Vesti

Sećanje na žrtve holokausta

Na 60-om redovnom zasedanju Generalne skupštine UN 2005. godine, 27. januar proglašen je za Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta. Na taj dan, 1945. godine oslobođen je Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji nacistički logor smrti u porobljenoj Evropi u Drugom svetskom ratu. Spomen kompleks “Stratište” kod Jabuke su ovim povodom posetili pripadnici Jevrejske zajednice i predstavnici lokalne samouprave, koji su položili cvece i odali poštu žrtvama genocida.

Dvadeset sedmi januar nije samo Dan sećanja na žrtve holokausta. Rezolucija Ujedinjenih nacija, kojom je ustanovljen Dan sećanja, osuđuje sve oblike netolerancije, uznemiravanja ili nasilja nad osobama i zajednicama zasnovanim na etničkoj i religijskoj pripadnosti. Dvadeset sedmog januara 1945. godine oslobođen je Aušvic, najozloglašeniji logor smrti u Drugom svetskom ratu. Drugi svetski rat odneo je više od 6 miliona nedužnih žrtava – pripadnika jevrejskog naroda. U Pančevu je ovaj dan obežen polaganjem venaca na Stratištu gde je od 1941. do 1945. godine ubijeno više hiljada ljudi.

Sećanje na žrtve Holokausta je važan doprinos naporima ne samo da se održi sećanje na žrtve već i da se nove generacije obrazuju. Nacisti i njihovi saveznici pobili su u Drugom svetskom ratu oko 11 miliona ljudi, od toga oko 5,8 miliona Jevreja. U logorima smrti i drugim stratištima bivše Jugoslavije pobijeno oko 600 hiljada Srba, 80 hiljada Roma i 60 hiljada Jevreja.

Dvadeset sedmog januara 1945. godine Crvena armija je oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracionom logoru u Aušvicu, koji je bio simbol holokausta i stradanja, u kojem su se tokom Drugog svetskog rata na ljudima izvodili najmonstruozniji eksprimenti i gde je, u najstrašnijim mukama, stradalo najmanje 1,5 miliona ljudi.

Related posts

Vučić i Šib o novim nemačkim ulaganjima

Nikola Toadjer

Preminulo još 5 osoba, novozaraženih 263

Jasmina Petkovic

Zvezda slavila u prvom meču finala Superlige u boksu.Veljko pobedio Stankovića, Sombor vreba šansu u revanšu

Mirjana Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija