21. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Kultura Vesti

Za obnovu “Stratišta” 14 miliona dinara

Spomen-kompleks „Stratište“ vraćen je u prvobitno stanje. Vraćeni su delovi spomenika koji su nedostajali, ali je postavljen i video nadzor, kako bi se sprečilo oštećenje spomenika. Radove je finansiralo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sa 14 miliona dinara.

Spomenik “Brazde” na Stratištu podignut je 1981. godine i simbolizuje stradanje više od 10.000 nevinih žrtava fašizma, uglavnom jevreja, roma i srba, koji su na ovom mestu streljani. Od 2012. godine kreće masovno da se oštećuje spomenik. Nestale su dve brazde sa zadnje strane kao i ploča sa postamenta za postavljanje venaca. Zahvaljujući Ministarstvu za rad, rapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, postavljeni su novi delovi koji su nedostajali i spomenik je vraćen u prvobitno stanje, kaže Jasmina Vujović direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

– Urađeno je vraćenje spomenika u prvobitno stanje, odnosno vraćeni su svi delovi koji su nedostajali. Obnovljen je postament od betona. Ono što je pre toga urađeno je elektro radovi koji podrazumevaju pojačano osvetljenje i još osam kamera koje su dodate na one tri koje su postojale. Sad se kompletno snima ceo plato sa spomenikom, da ne bi moglo više da dođe do nekih oštećenja. Bitno je da kažemo da je Zavod za zaštitiu spomenika kulture sproveo dve javne nabavke za elektro radove i livačke i konzervatorske radove na spomeniku. Završen je prijem elektro radova, a ostalo je još da se urade mali zanatski radovi na postamenu. Čekamo lepše vreme da radovi budu završeni.

Spomen-kompleks „Stratište“ smatra se jedan od najvećih u Srbiji, s obzirom da je na ovom mestu ubijeno i sahranjeno 10 do 12 hiljada roma, jevreja i srba.

– Dovođeni su uglavnom iz beogradskih logora i logora u Vojvodini. Tačan broj žrtava nikad nije mogao da bude utvrđen jer je pred kraj rata uletela posebna jedinica nemačke vojske koja je uništavala tragove zločina.

Radove je finansiralo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sa 14 miliona dinara.

Related posts

Direktan udar na zdravlje Šapčana: Zelenović zbog fotelje i poraza na izborima gura grad u vanrednu situaciju

Katarina Popović

Krizni štab u ponedeljak o karantinu nakon CG

Nikola Toadjer

Gradonačelnik ugostio nagrađene učenike

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija